Бакалавърска степен за висше образование да се придобива и с

...
Бакалавърска степен за висше образование да се придобива и с
Коментари Харесай

Бакалавър може да се става и по-бързо

Бакалавърска степен за висше обучение да се придобива и с тригодишно образование. Това е една от ограниченията, заложени в плана за Стратегия за развиване на висшето обучение за интервала 2021 – 2030 година, оповестен за публично разискване от Министерството на образованието и науката.

В тактиката няма съответен времеви график за възможното използване на набелязаните ограничения. Според документа 3-годишното обучение за бакалавър може да е в постоянна и отдалечена форма на образование. Продължителността на образованието за едно професионално направление ще важи за всички университети в страната.

В момента за бакалавър се учи 4 университетски години. По-кратко е образованието за така наречен „ професионален бакалавър по “, който обаче се придобива в колежите. За въвеждането на опция за тригодишни бакалавърски стратегии и в университетите се приказва от години. Аргументите са, че има специалности, по които образователният материал умерено може да се мине и за по-кратко време.

Проектът на тактиката планува още да се обезпечи държавно субсидиране на постоянно, отдалечено и задочно образование за магистър с дълготрайност от 2 години, в случай че това обучение надгражда 3-годишно образование за бакалавър в същото професионално направление.

В тактиката е записано още, че посредством национално и/или европейско финансиране би трябвало да се обезпечи опция за придобиване на магистърска степен за хора, които са приключили университет преди повече от 10 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР