БАИТ връчи награди на личности, компании и институции за принос

...
Коментари Харесай

Обявиха победителите в „Наградите на БАИТ” за 2021 г.


БАИТ връчи награди на персони, компании и институции за принос към ИКТ развиването
(снимка: БАИТ)

На публична гала през вчерашния ден бяха отличени спечелилите в обособените категории от състезанието „ Наградите на БАИТ ” за 2021 година И тази година събитието се организира във виртуално студио и бе предавано онлайн.

„ Всичките участващи планове демонстрираха образно по какъв начин ИТ фирмите са работили в необятен периметър и по доста посоки през 2021 година ”, уточни ръководителят на УС на БАИТ Светозар Илиев. Прилагането на ИТ в просветителния развой и подготовката на фрагменти за ИТ промишлеността остават още веднъж доста значими тематики и задания за сектора, добави още той.

Носител на премията за специфичен принос в развиването на осведомителните и информационни технологии в България е проф. доктор инж. Сотир Сотиров, заместник-ректор по интернационалната активност и следдипломната подготовка на Университет „ Проф. доктор. Асен Златаров ”, гр. Бургас. Със своята активност и отдаденост проф. Сотиров има важен принос за развиването на ИКТ в Бургас и района, който се трансформира в новата най-бързо разрастваща се ИТ дестинация, отвън София.

Освен основател на нови специалности и катедри с ИТ устременост в университета, проф. Сотиров работи интензивно с община Бургас – в лаборатория за виртуална и добавена действителност, среща преподаватели с новите технологии. Също по този начин е основател на Хакатон Бургас, който подкрепя града с интелигентни решения. Основен мотор е на самодейността „ Лятна IT академия ”, в която са се обучавали над 600 възпитаници и студенти.

В категория Младежка премия журито отличи планът „ Shopping energy ” на осмокласничките Антония Митева и Румяна Иванова от Бургас. Това е работещ, сертифициран първообраз на количка за извършване на покупки, която създава „ чиста, зелена ” електрическа сила и може да се употребява за зареждане на телефона на клиента, до момента в който пазари, или след края на извършването на покупки да се трансферира в по-голяма акумулаторна батерия на стоянка. Идеята е надградена и в общинските колела на град Бургас.

В Образователна премия плакетът сграбчи АБИЛИТИКС ООД – за онлайн платформата „ Чатмат ”. Иновативното обучително средство подкрепя учениците в усвояването на математиката, като  дава отговор незабавно и съответно на въпроси върху образователния материал. Освен това чатботът може да се самообучава и дава доклад какви въпроси са му задавани.

Наградата в категория Журналистически принос получи Доротея Николова, БНР/Радио Варна, създател и водещ на предаването за предприемачество и нововъведения „ Start Up ”. Чрез всеки собствен посетител, журналистът показва по наличен и въодушевяващ метод на необятната публика вероятните приложения на осведомителните технологии в другите браншове на стопанската система.

В категория Публична администрация премията получи Националната организация по приходите за план: „ Надграждане на главните системи на Национална агенция за приходите за даване на данни и услуги към вътрешни и външни системи ”. Проектът е ориентиран към жителите, бизнеса, всички администрации и сътрудници, като и чиновниците на администрацията.

В категорията StartUp компания победител стана АМПЕКО ООД със програмен продукт за ръководство на зарядни станции. Компанията започва с 6-има създатели, а 3 години по-късно има над 50 чиновници и развива активност на 6 континента.

Наградата за Успешен български ИКТ продукт/услуга бе извоювана от ЗенХолд АД – за създаване на новаторска VR технология, съчетаваща похватите на фотограметрията и гейминга. Тя към този момент се употребява за образования на личния състав в компании от разнообразни промишлености.

В категория Успешен ИКТ план в интерес на българската стопанска система журито отличи Дентална клиника Д-р Парушева. През 2021 година лечебното заведение стартира да предлага дентални услуги в същия ден посредством 3D принтиране и напълно цифров работен развой – пациентът може да получи коронка за час и половина вместо за две седмици.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР