Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Античния

...
Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Античния
Коментари Харесай

Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Античния театър в Пловдив

Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Античния спектакъл в Пловдив. Събитието е планувано за 19 септември, оповестиха уредниците.

Създател и идеолог на плана е маестро проф. Томислав Байнов, който предходната есен показа своите " Концерти на осем рояла ". На концерта той ще свири дружно с Донка Ангъчева, Зузана Суханова и Наре Аргаманян.

Самият Байнов, който е пианист и възпитател, от години гради международна кариера. През 1989 година, дружно с още шестима свои сътрудници основава клавирен отбор, който носи неговото име.

Център на изявите е Южна Германия, само че доста скоро известността му става интернационална. " Байнов пиано отбор " се специализира и разпространява клавирната музика за доста ръце, следвайки обичаи на 18, 19 и 20-и век за популяризирането на тази забравена и рядко слушана музика.

Към плана се причислява и Йордан Камджалов. " Това са композитори, които аз в България заобикалям да ръководя, споделя диригентът. Това са композитори, които в България аз преднамерено не ръководя.

Това са в прочут смисъл недостижими композитори, от становище на преобладаващата хармония и познание, което имаме в България. Това е нещо, което постоянно съм считал за голям риск, само че в същото време съм копнеел. И с тези създатели, в необятен смисъл, ще бъде една моя българска премиера. Чакам с неспокойствие този концерт, очаквам с неспокойствие тази стратегия и тези сформира.

Очаквам хубост, магия, живот, вяра, мощ, ентусиазъм, изключителност ". На сцената Камджалов ще излезе със своя Genesis Orchestra. Любопитно е, че първият в историята на музиката, който е композирал концерти за 2, 3 и 4 пиана със щрайх оркестър, е Йохан Себастиан Бах. Вторият е Моцарт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР