Багери изяждат фасадата на втори тютюнев склад - този на

...
Багери изяждат фасадата на втори тютюнев склад - този на
Коментари Харесай

Събарят втори тютюнев склад в Пловдив, след като първият падна през нощта

Багери изяждат фасадата на втори тютюнев склад - този на ул. " Г.М. Димитров " в Пловдив, заяви уеб сайтът " Под тепето ".

Това се случва часове, откакто през нощта бе разрушена постройката на ул. " Христо Ботев " 51, получила във вчерашния ден статут на културна забележителност от локално значение. И това макар двете визити на министъра на културата Велислав Минеков - веднъж преди и веднъж по мрачно, когато постройката към този момент я нямаше. Въпреки поръчката му, че през днешния ден " ще подпише мнение ", с което да предотврати сходни случаи. И макар че окръжната прокуратура в Пловдив разгласи, че се сазосезира за разрушението на склада, което в действителност стартира преди дни, а нощес към среднощ дейностите просто бяха финализирани.

Към момента вторият склад - този на " Г.М. Димитров "  , към този момент е съвсем изцяло съборен, споделя " Под тепето " от мястото на събитието. Собственик е " Галакси Трейд груп ", а това е и складът, който мистериозно пламтя през 2016 година За пожара бе упрекнат и наказан скитник.

Днес в 17 часа служебният министър на културата разгласи, че още веднъж ще е място. Той прикани и да се провежда митинг в отбрана на Тютюневия град - край съборените към този момент хранилища.

Двата склада бяха част от плана „ Тютюневият град “ за видоизменение и възстановяване на градските пространства. Това беше и една от концепциите на общинската фондация „ Пловдив 2019 “, с които Пловдив стана Европейска столица на културата.

Историята от четвъртък против петък през нощта

Служебният министър на културата Велислав Минеков посети в четвъртък Пловдив два пъти - един път денем и един път в полунош, откакто опитите за събарянето на тютюневи хранилища, оповестени за недвижима културна полезност, продължиха. При първата си поява разгласи, че складът на ул. " Христо Ботев " въпросната постройка ще бъде предпазена по Закона за културното завещание, само че не носеше със себе си решението и събарянето, което стартира преди дни след утвърждение от общината, не беше спряно. Аргументите на локалната власт са, че обектът заплашва здравето и живота на хората.

Действията на багерите съвсем изцяло са разрушили постройката. При среднощното посещаване на Минеков складът, който е блокиран от полицията, към този момент е бил бутнат, а служащите са си отпътували. Фирмата, наета да събори постройката, твърди, че има всички разрешителни за активността.



Служебният министър разгласи, че в петък ще подпише мнение, с което да предотврати сходни случаи в бъдеще.

„ Това е заличаване, което е повече от безсрамие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм пасивен. Вероятно те си мислят, че аз съм корумпиран. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв метод застрашен. Няма да се случи ”, съобщи Минеков, представен от Нова телевизия.

Разрушаването е по самодейност на сдружението " Кепитъл Холдинг Груп ", което е притежател на постройката. Дейностите по събарянето ѝ започнаха макар процедурата по това складът да бъде разгласен за монумент на културата.

" Складът на бул. Христо Ботев, който през днешния ден бе разгласен за монумент на културата и по обяд бе съвсем цялостен, се унищожава по мрачно. Онзи до Кепитал сити, който беше безусловно здрав и цялостен преди седмица. Сигнализирахме всички институции. Това се случва през днешния ден, след работно време, по мрачно и в този момент - в 22 ч., е на парчета, които се разчистват ", написа общинският консултант от " Демократична България " Веселина Александрова в профила си във Facebook

Два склада от Тютюневия град в Пловдив бяха разрушени с разрешението на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Разрешение за...
Публикувахте от в
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР