Багери бутат последното гето до Тухларната Адвокат: Калпакчиеви плащат, други

...
Багери бутат последното гето до Тухларната Адвокат: Калпакчиеви плащат, други
Коментари Харесай

10 г. регистрация за включване в списъка на чакащите за...

Багери бутат последното гето до Тухларната Адвокат: Калпакчиеви заплащат, други употребяват парцела до Тухларната Общината разполага с 3719 жилища
Настаняването в общински жилища се прави съгласно Наредбата, призната от Общинския съвет. Това сподели отрасловият зам.-кмет инж. Димитър Кацарски във връзка на фамилиите от Кукленско шосе, които след няколко месеца би трябвало да изоставен парцела на Калпакчиеви и остават на улицата.

Наредбата е жестока по отношение на хора, които нямат дом. Право да подават молба за общинска квартира имат единствено жители с адресна регистрация в Община Пловдив минимум от 10 години. Кандидатите подават молба в районното кметство, където живеят, като към заявката ползват декларация, че нямат никакви парцели, нито идеални елементи в страната, а също по този начин, че не са продавали недвижима благосъстоятелност в последните 20 години. Шикалкавенето е ненужно и може да донесе единствено неприятности, тъй като администрацията има достъп до имотния указател и за броени минути схваща дали данните са правилни.

Ако имат шанс да попаднат в картотеката на извънредно нуждаещите се, всяка година би трябвало да удостоверяват документално безимотното си положение. Комисиите от районните администрации вървят на инспекции, с цел да открият дали дава отговор на истината. За общински апартамент се чака приблизително 10 години, тъй като нови жилища съвсем не се строят, фондът е остарял и се разчита само в случай че някой от наемателите успее да се уреди с апартамент на свободен пазар или се спомине. Именно затова - че община Пловдив не разполага с огромен жилищен фонд и не строи свои жилища - са въведени огромни ограничавания за настаняване.

В момента близо 350 претенденти чакат на опашка за евтина общинска стряха. През февруари се прави годишен лист, по който се дават жилища на късметлиите. Това са най-вече 20-30 новодомци. Често самите те се отхвърлят настаняване, тъй като им се оферират зле поддържани или напряко разрушени жилища, в които би трябвало да вложиш хиляди левове за ремонт, в случай че, несъмнено, ги имаш. Бюджетът на общинското дружество " Жилфонд " не разрешава да се вършат съществени поправки на квартири в доста неприятно положение.

Наемателите би трябвало да чакат още 10 години, с цел да получат право да си закупят квартирата, в която живеят. Продажбите са близки до пазарните цени. За разлика от простосмъртните чиновниците на Община Пловдив, настанени в така наречените ведомствени жилища, могат да си ги купят, в случай че са живели в тях три години. Облекчени са и изискванията за настаняване. За служители няма условието за 10-годишна регистрация в Пловдив. От тях не се изисква да са небогати като църковни мишки.

За рискови случаи законът, а надлежно и общинската разпоредба планува настаняване в авариен фонд. Заповедта се издава единствено за период от две години. Решение се взима от комисия, на която зам.-кметът инж. Димитър Кацарски е ръководител. В аварийния фонд като предписание настаняват потърпевши при пожар или злополучие, от самосрутващите къщи, а също по този начин тежко заболели хора, изпаднали в огромни финансови усложнения. Фондът е мощно стеснен, тъй като Община Пловдив не разполага със свободни и подобаващи за живеене жилища.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР