Багер, с който са почиствали графит след аварията в Чернобил,

...
Багер, с който са почиствали графит след аварията в Чернобил,
Коментари Харесай

Откриха машина, събирала графит край Чернобил. Експерт: Допир до нея е смъртоносен

Багер, с който са почиствали графит след повредата в Чернобил, е открит зарязан в гора наоколо до град Припят. Експерти настояват, че багерът е радиоактивен и единствено досег до него може да бъде гибелен.

Специалистът по радиация Роб Максуел се натъкнал на силнооблъчения с екскаватор по време на туристическа екскурзия в Припят през 2011 година. Частен екскурзовод го завел в близката гора, където се намира машината, и го уверил, че багерът е най-опасният обект, който е останал в периметъра на повредата, написа " The Sun ".

Максуел твърди, че багерът е смъртоносно рисков.

Има доста движимости и обекти в зоната към атомната централа, които могат да доведат до летален излаз при нескончаем контакт с тях. Багерът обаче е най-опасният от тях, защото не е обозначен като подобен, също достъпът до него не е стеснен.

" Поставих ръката си до него, защото желаех да измеря радиацията с Гайгеров брояч, Дали бях обезпокоен? Естествено, че да, от самото начало се тревожех. Екскурзоводът непрекъснато ми повтаряше: " Не го докосвай никога! ", споделя Максуел.

" Въпреки това, сложих ръката си в багера единствено за секунди. Беше мъчно да плана показанията на Гайгеровия брояч, тъй като непрекъснато показанията се променяха. Стойността, която съумях да видя, беше 39,80 микросиверта на час (мерна единица за радиация).

Стойностите на радиацията, последвала след повредата в Чернобил,са най-малко 100 пъти по-високи от тези след стартирането на бомбите в Хирошима и Нагасаки.

Най-малко 31 души са починали при случая, а хиляди са болни с рак на щитовидната жлеза след повредата и са умряли от последици от повредата.

Украйна отвори зоната към Чернобил за туристи през 2011 година. Киев излезе с данни, че през 2018 година посетителите на зоната са били към 72 000, а през 2017 година са били 50 000.

" Да пътуваш до Украйна към този момент е относително на ниска цена. Имаме евтина бира и Чернобил ", споделя Сергей Иванчук - притежател на туристическа компания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР