Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости,

...
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости,
Коментари Харесай

Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер

Бъдни вечер е освен последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия наследник, което в българската национална традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел освен да заситят, само че и да донесат изобилие и шанс през цялата последваща година.

Броят на ястията би трябвало да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални цифри. Ако въпреки всичко се чудите, кой вид да изберете, имайте поради, че колкото по-отрупана е трапезата, толкоз по-голямо обилие ще бъде обезпечено за идващата година.

От значимо значение е освен какъв брой, само че и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата би трябвало да има храни, които набъбват, с цел да набъбва както тях благосъстоянието и плодородието. Подходящи са всевъзможни варива – фасул, жито, леща, ориз, булгур, а по този начин също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – главно орехите. Не забравяйте също по този начин чесъна, които защищава от зло и заболявания и меда, които е благопожелание за сладостен живот.

Тези артикули можете да комбинирате в разнообразни ястия. Например обичайните пълнени пиперки (най-добре сушени), можете да приготвите както с ориз, по този начин и със зрял фасул. Сармите също могат да бъдат както лозови, по този начин и зелеви. Последните с изключение на с ориз, можете да напълните също по този начин с булгур и сушени сливи. Баниците могат да бъдат освен солени, да вземем за пример зелник, само че и сладки – тиквеник, само че наложително би трябвало да са приготвени без млечни артикули и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер. На празничната софра не се пие вода, а се подготвя ошав от сушени плодове, в купички се поставя варено жито и счукан чесън с орехи.

Не забравяйте и обредната пита с пара. Тя би трябвало да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през идната година.

Всичките ястия се поставят дружно на трапезата, тъй като по време на самата вечеря не би трябвало да се става. Цялото семейство би трябвало дружно да напусне масата, с цел да узреят дружно житата и да бъде заедно през годината. За да спазите изцяло традицията, не прибирайте масата откакто сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват умрелите близки с цел да се нахранят и да благословят живите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР