Бъдни вечер е най-важният празник за българите, когато се събира

...
Бъдни вечер е най-важният празник за българите, когато се събира
Коментари Харесай

Бъдни вечер е най-важният празник за българите, твърди проучване

Бъдни вечер е най-важният празник за българите, когато се събира цялото семейство - това демонстрира изследване. Традициите на този ден се съблюдават и от млади, и от остарели. Жените играят съществена роля в съхраняването на обичаите. Декемврийските празници се възприемат от българите главно като фамилни. Проучването е направено от огромна телекомуникационна компания в България.

Малко над половината българи или 52 на 100, дефинират Бъдни вечер за най-важния съгласно тях празник. 30 на 100 от интервюираните дават желанията си за Коледа, а за едвам 18 % Нова година е най-очакваното събитие тази зима.

Приготвянето на постни ястия за Бъдни вечер е най-уважаваната традиция у нас и се съблюдава от 82 % от хората. След това се подреждат приготвянето на баницата с шансове, украсяването на елхата, посрещането на Нова година в среднощ и размяната на дарове. Любопитно е, че сурвакането се уважава единствено от 42 на 100 от българите.

Почти два пъти повече поданици от столицата и огромните градове честват Коледа и Нова година спрямо хората от селата. Младите също съблюдават традициите, като няма основни разлики сред обособените възрастови групи. Изключение прави единствено приготвянето на постната софра. Тук най-активни са хората от 36 до 45 години като 85 на 100 от тях почитат традицията.Следва групата сред 45 и 55 години, а при младежите под 25 години единствено 76 % вземат участие в подготовката за празника.

Бъдни вечер е най-семейният празник. При 84 на 100 от българите на трапезата в Святата вечер е единствено фамилията. Под 1 % - честват Бъдни вечер с другари. 24 декември е най-чаканият ден от годината.

Колкото до Коледа - 49 на 100 от българите честват в фамилен кръг, само че също огромен % споделят празника и с другари.

При Нова година фамилията отстъпва на назад във времето - единствено 12 на 100 от българите я посрещат единствено със фамилията си, а максимален % - 56 или над половината българи - със семейство и другари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР