Бъдни вечер е един от най-светлите, обичани и чакани празници.

...
Бъдни вечер е един от най-светлите, обичани и чакани празници.
Коментари Харесай

Как се раздава питката на Бъдни вечер – традиции и обичаи, които се пазят във времето

Бъдни вечер е един от най-светлите, обичани и чакани празници. На този ден във всяко едно семейство има повече топлота, обич и съгласие. Хората стават по-добри, по-вярващи и по-смирени.

Съществуват не малко обичаи и традиции, свързани с този празник. Един от тях е раздаването на питката на Бъдни вечер.
Какви са обичаите на Бъдни вечер?
В предишното празничната софра се е подреждала върху плява на земята, в югоизточния ъгъл на стаята. Днес тази традиция не е спазвана, само че към момента има хора, които не пропущат да слагат шепа плява под покривката на масата, преди да са подредили гозбите върху нея.

Знаете, че от Игнажден до Бъдни вечер се употребяват само храни от растителен генезис. Това са коледните пости, които биват спазвани от доста хора. Ястията на празничната софра са постни, а броят им наложително би трябвало да е нечетен – 7, 9 или 12.

Върху софрата се слагат питка с пара, чесън, лук, мед, варено жито, орехи, чушки с ориз, постни сарми, вино, чушки с фасул, тиквеник и други. Питката с пара, наречена „ Боговица “, е с фундаментално значение, когато приказваме за този празник.

В редовете по-долу ще ви разкажем по какъв начин се раздава питката на Бъдни вечер и какви обичаи е нужно да се съблюдават.

Когато фамилията се събере, трапезата се прекадява с тамян. След това се минава през всички пространства. Най-възрастният член от фамилията – стопанинът, разчупва питката и първото парче слага пред иконата на Богородица. Останалите части от питката се раздават на фамилията по старшинство. Този, в който е парата, ще има добра година, чакат го сполуки, здраве и шанс.

По остарял бит момите поставяли залък от питката под възглавницата си. Момъкът, който им се присъни, ще е този, за който ще се омъжат.

Всички от фамилията би трябвало да вкусят от другите ястия, с цел да имат шанс през цялата година. Накрая на вечерта всеки разчупва по един орех. Ако той е цялостен, няма да боледува. Ако е негоден, допустимо е да се сблъска със здравословни проблеми.

В среднощ домовете на хората биват посещавани от коледари. Песните им са за здраве, благодат и благоденствие. На Бъдни вечер трапезата не се подвига, тъй като се смята, че по този начин ще избяга шансът.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР