Бъди мистериозен, а не сериозен - участвай в Мистериите на

...
Бъди мистериозен, а не сериозен - участвай в Мистериите на
Коментари Харесай

Откриват Центъра на света в Хухла

" Бъди тайнствен, а не сериозен - участвай в Мистериите на Хухла! " - под този лозунг са тръгнали, скрито към този момент, културните празници на връх Свети Илия над ивайловградското село Хухла, където настояват, че са Центърът на света. С просто око се вижда трескавата подготовка - освежиха параклиса, ремонтираха медния купол, окачиха нов голям полилей, почистиха сакралното място, където още от ХІІ век преди Христа е построено тракийското светилище.

Хухленци са неизтребими, пък и неуморни - може и малко да са останали под върха, само че не се дават. Свои хора си имат по света и с невидими влакна си ги теглят към Хухла. И те оказват помощ. Връщат се в отпуски в родното село, ремонтират къщите, църквата, параклиса. Есента ще модернизират и читалището. Сега продълбочиха до 100 метра сондата на върха, откъдето бликна нова мощна и по- " друга вода ", покрай тогавашния пресушен древен бунар, където античните са оставяли даровете към почитаните тук богове. Ремонтираха пейките, боядисаха седалките, понаместиха камъните на амфитеатъра. Сложиха и нови люлки, с цел да има на какво да се радват децата, освен по време на културните празници.

Тяхната забележима кулминационна точка ще бъде на 20 юли вечерта и на 21 юли на върха Свети Илия. Там, след курбана за здраве, след надпяване, надсвирване и надиграване по време на церемония концерта с присъединяване на фамозната гъдуларка Христина Белева и китариста Петър Миланов, след Голямото литературно четене, водено от поета Бойко Ламбовски, ще се връчи наградата " Почетен Селянин на " Мистериите на Хухла ", т. е. " Цървула " - за заслуги към селото и към целия свят. Това е дребна бронзова пластика на Емил Пенчев - цървул, обиколил целия свят, продънен от вървене на петата, качен на фундамент.

В цървула - земното кълбо. С мистериозни " цървули " са към този момент поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният артист Калуди Калудов, турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев и доста, доста създатели, учени, откриватели, сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят. Мистериозно жури дефинира премиите, та никой не може да ходатайства. Работете обикновено, живейте безрезервно - то, журито, вижда всичко, почтено е и може да ви уточни. И тази година кой ще грабне " Цървула " ще стане ясно чак в мига на връчването.

В формалната стратегия на празниците влизат много мероприятия - разкриване на две-три изложения в някогашния хоремаг на селото, курбан за здраве на връх Свети Илия, осъществявания на вокално-инструментални сформира на разнообразни места, според от сянката. Гала концертът несъмнено ще бъде на каменния амфитеатър, след 20 ч. на 21 юли. Но и не толкоз формалната стратегия не е за занемаряване - литературни четения, полемики, диалози на висок звук, надпяване, надхитряне, надиграване, може и надпиване. Тя се извършва и в този момент - къде пътьом, къде не, само че най-вече нощем по дворовете на Хухла. Неофициалната стратегия ще тече с цялостна пара и по време на формалната.

Но не това е най-важното! Най-важното е, че всеки, пристигнал в Хухла, без да знае, ще посети Центъра на света. И ще получи съответно удостоверение за това - подписано, подпечатано - документ. Защото това, че Хухла е Центърът на света, не предстои към този момент на подозрение - потвърди го Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН). Доказателствата й - на място!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР