Бъдете внимателни при избора на адаптираното мляко и на водата,

...
Бъдете внимателни при избора на адаптираното мляко и на водата,
Коментари Харесай

Кърмене или адаптирано мляко?

Бъдете деликатни при избора на приспособеното мляко и на водата, с която го приготвяте

доктор Теа Александрова, педиатър

Д-р Александрова приключва медицина с отличие през 2018 година Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ от началото на 2019 година, както и в поделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 година От лятото на 2020 година основава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя потребна информация по отношение на развъждането на деца, както и препоръки за бързо справяне с зародили медицински положения. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и умерено родителство. Именно това я стимулира да споделя в Инстраграм канала си информация, която постоянно остава неразбираема за родителите.



Човешката кърма е съвършеният хранителен източник за едно бебе. Кърмата реализира баланс на въглехидрати, протеини, мазнини, вода и други хранителни субстанции. Лесно се смила и усвоява от нежните бебешки стомахчета, а съставът ѝ естествено се трансформира с смяната на потребностите за развиването на бебето.

Кърменето обезпечава цялата сила и хранителни субстанции, от които се нуждае бебето през първите месеци от живота и продължава да обезпечава до половината или повече от питателните потребности на детето през втората половина на първата година и до една трета през втората година от живота на най-малките. Въпреки това, обратно на рекомендациите на СЗО, през интервала 2015-2020 година единствено към 44% от бебетата на възраст 0 – 6 месеца по света са били извънредно кърмени.

И въпреки всичко от време на време кърменето не е допустимо по медицински аргументи от страна на майката или от страна на бебето. В тези случаи е извънредно значимо подборът на приспособено мляко да стане дружно с персоналния доктор на детето, с цел да може деликатно да се наблюдава резултатът му. Не забравяйте, че кърмачето занапред се приспособява към храненето през устата и неговата храносмилателна система е към момента незряла. Честата и безразборна промяна на приспособено мляко предизвиква в допълнение дискомфорт и стрес за него.

Важно е да подготвяте приспособеното мляко за вашето бебе съгласно инструкциите на производителя.Използвайте вода от безвреден източник, с цел да смесите приспособеното мляко. Например DEVIN Изворна е вода, която категорично се предлага от Българската педиатрична асоциация за консумация от бебета и дребни деца. Това е по този начин, защото тя се добива от ясно избран и предпазен подземни източник, не се обработва при бутилирането и доближава до нас недокосната от човешка ръка. Подходяща е за подготвяне на приспособено мляко, като даже с преваряването не се губят потребните ѝ свойства и не се трансформира минералният състав на водата. Използвайте количеството вода, посочено в инструкциите на контейнера с формула за кърмачета. Винаги първо измервайте водата и по-късно прибавете праха – повече вода няма да задоволи питателните потребности на детето, а по-малкото количество ще натовари храносмилателната система на бебето.

Ето спомагателни инструкции, които би трябвало да имате поради, когато приготвяте и съхранявате приспособеното мляко за вашето бебе.

Измийте добре ръцете си, преди да приготвите шишето или да нахраните бебето си.

Почистете и дезинфекцирайте работното пространство, където ще приготвяте приспособеното мляко.

Шишетата би трябвало да бъдат чисти истерилизирани.

Ако решите да затоплите млякото, в никакъв случай не използвайте микровълнова печка. Микровълните фурни загряват млякото и храната неравномерно, което води до „ горещи точки “, които могат да изгорят устата и гърлото на вашето бебе.

За да затоплите шишето, го поставете под течаща топла вода, като внимавате водата да не попадне вътре или върху биберона.

Капнете няколко капки приспособено мляко на гърба на ръката си, с цел да ревизирате дали не е прекомерно горещо.

Не забравяйте, че кърменето е най-хубавата храна за бебето! Неподходящият маркетинг на заместители на кърмата продължава да подкопава напъните за възстановяване на каузи и продължителността на кърменето в международен мащаб. Преминаването към приспособено мляко е целесъобразно единствено по медицински показания, предложено и следено от доктор.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР