Бъдещото правителство на България ще понесе последствията от това, че

...
Бъдещото правителство на България ще понесе последствията от това, че
Коментари Харесай

Македонски политолог и историк: България вече е в матова позиция

Бъдещото държавно управление на България ще понесе следствията от това, че София упорства на позициите си по отношение на Република Северна Македония и не се преценява с желанията на Съединени американски щати и основните европейски страни Германия и Франция, разяснява северномакедонският политолог и историк Благойче Атанасовски пред скопското издание „ Слободен щемпел “.

„ България към този момент е в матова позиция. От една страна тя подвигна залога с несъгласие. Нейните политически елити желаеха да получат по-големи отстъпки от нас и насочиха фокуса на българските жители към този въпрос, а въпреки това те към този момент са изправени и в бъдеще ще се сблъскат с още по-голям напън от най-мощните държави-членки на Европейски Съюз, само че и от американската дипломация и администрация. Въпреки че Съединените щати не са член на Европейски Съюз, нормално те могат да бъдат по-заинтересовани от присъединението на Западните Балкани в Европейски Съюз като геополитически план за довеждане докрай на западната архитектура на сигурността в тази част на Европа! Което значи, че България номинално наложи несъгласие на Македония, само че всъщност наложи несъгласие на американските ползи в Западните Балкани и съзнателно или неумишлено игра в интерес на руснаците “, изяснява Атанасовски.

Според неговата оценка, българското държавно управление ще бъде изправено пред възходящ напън да отключи блокираната евроинтеграция на страните от Западните Балкани, само че резултатът от този напън няма да е добър и за Скопие.

„ Най-вероятно, при идващото държавно управление натискът върху публична София ще се усили, само че решението, евентуално, ще бъде еднообразно незадоволително и за двете страни, защото в подобен спор е доста мъчно да се получи взаимнопечеливша позиция. Ако статутът на Македония не бъде решен тази или най-късно следващата година, Европейски Съюз освен ще рискува да усили евроскептицизма, само че и плануваното бъдеще на Европейски Съюз за всички шест страни евентуално ще бъде изцяло изгубено и районът още веднъж ще бъде „ на линия на огъня “ сред ползите на огромните западни сили и евразийските деспотии, на първо място Русия и Китай “, прави оценка Атанасовски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР