Бъдещият лидер на Хонконг, Джон Ли, беше утвърден за най-високата

...
Бъдещият лидер на Хонконг, Джон Ли, беше утвърден за най-високата
Коментари Харесай

Хонконг си избра нов лидер

Бъдещият водач на Хонконг, Джон Ли, беше одобрен за най-високата позиция в града в неделя от комисия, формирана от лоялни на Пекин чиновници, до момента в който финансовият център се пробва да се възвърне след няколко години политически катаклизми и митинги, предава Ройтерс.

Ли, единственият претендент и някогашен офицер от полицията, получи гласовете на 1416 членове на пропекинската изборна комисия в неделя сутринта, което му даде нужното болшинство, с цел да бъде назначен за идващия водач на Хонконг. Само осем гласоподаваха срещу.

Говорейки след избора Ли сподели, че неговата " историческа задача " е да отвори нова глава за Хонконг, като в същото време даде обещание да сплоти града и да резервира интернационалния статут на мегаполиса като отворен и по-конкурентен финансов център, свързващ Китай и света.
 Лидерът на Хонконг няма да търси преизбиране
Лидерът на Хонконг няма да търси преизбиране

Оправдава решението си с персонални аргументи

Много малко от 7,4-те милиона поданици на града имат думата при избора на своя водач, макар обещанията на Китай един ден да даде цялостна народна власт на някогашната английска колония, която се върна под китайско ръководство през 1997 година

Охраната беше засилена към мястото, като полицията не позволи на дребна група протестиращи да се приближат.

" Вярваме, че представляваме доста хора от Хонконг в изразяването на съпротива против тези избори с един претендент в китайски жанр ", сподели Чан По-ин, протестиращ от Лигата на социалдемократите, вдигайки афиш с искане за цялостна народна власт.

Ли, някогашен министър на сигурността в Хонконг твърдо приложи по-суровия режим на Китай според закон за националната сигурност, който е бил употребен за арестуване на десетки демократи, разформироване на групи на гражданското общество и затваряне на демократични медии, като Apple Daily и Stand News.

Западните държавни управления, в това число Съединените щати, споделят, че свободите и върховенството на закона са подкопани от законодателството за сигурност, наложено от Пекин през 2020 година

Ли обаче повтори мнението на Пекин, че законът е нужен за възобновяване на стабилността след продължителни продемократични митинги през 2019 година, заобикаляйки въпросите дали ще търси помиряване с опозиционните демократични бранители и тези, които са били в пандиза.

Законът за сигурността на Хонконг е прицелен в продемократичната съпротива и се опълчва на действия, които Пекин счита за подривни, сепаратистки, терористични или тайни. Според критици той служи за заглушаване на опозицията и подсилване на властта на комунистическата партия.

Припомняме, че над 100 деятели за народна власт бяха задържани по неопределения и широкообхватен закон, а десетки остават в пандиза по обвинявания, свързани с митинги.
 Хонконг арестува четирима студенти за тероризъм
Хонконг арестува четирима студенти за тероризъм

Те възхвалили като страдалец мъж, намушкал служител на реда, преди да се самоубие

" Опазването на суверенитета, националната сигурност и ползите на развиването на нашата страна и отбраната на Хонконг от вътрешни и външни закани и гарантирането на неговата непоклатимост ще продължи да бъде от първостепенно значение ", сподели Ли пред кореспонденти.

Някои критици настояват, че опитите на Ли да възвърне репутацията на Хонконг в интернационален проект могат да бъдат наранени от глобите, наложени му от Съединените щати през 2020 година поради ролята му в потискането на продемократичните митинги според Закона за националната сигурност.

Ли сподели, че неговият приоритет ще бъде да усили предлагането на жилища на един от най-скъпите жилищни пазари в света и да ускори успеваемостта на политиката с " насочен към резултатите метод " при оправянето с този сериозен проблем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР