Бъдещите пенсионери в България има от какво да се притесняват.

...
Бъдещите пенсионери в България има от какво да се притесняват.
Коментари Харесай

10 съвета от един американски пенсионер за момента, в който спрете да работите

Бъдещите пенсионери в България има от какво да се тормозят. От една страна не е ясно дали пенсионната система ще издържи поради демографската конструкция на популацията, а от друга - съвсем е несъмнено, че това което ще получават няма да е задоволително, с цел да замести обикновено висок % от приходите им преди пенсиониране, което да им обезпечава естествен стандарт на живот.

Сега ще погледнем към 10 съвета дадени от Ричард Куин, пенсионирал се през 2010-та година финансов специалист, създател на блога QuinnsCommentary.com. Ето и какво мисли Куин близо 10 години откакто към този момент се радва на пенсия:

1. Парите постоянно ще са в мозъка ви

Без значение какъв брой добре сте се подготвили и какъв брой великодушни ще бъдат вашите източници на приходи след пенсиониране, парите постоянно ще са в мозъка ви.

Финансовият въпрос " какво ще стане в случай че... " постоянно ще е на напред във времето. Това най-вероятно се предопределя от обстоятелството, че сте изцяло наясно, че финансовите ви запаси са лимитирани.

2. Трябва да запълвате дупките

" Убеден съм, че откакто се пенсионирате, към момента ще разполагате със дарба да възстановявате спестяванията си от значителен дефицит. Трябва да сте подготвени да посрещнете обилни непредвидени разноски, без да застрашите финансовото си бъдеще ", поучава Куин.

Това значи, че в случай че имате потребност от незабавни пари отвън постоянния си проект за пенсиониране, то би трябвало да попълните този фонд, в случай че се употребява.

3. Доброволното икономисване е сериозно

Трите пенсионна стълба са нещо, с което всеки би трябвало да е осведомен. Според отчет на Уилис Тауърс Уотсън, единствено до 20% от фирмите от Fortune 500 оферират пенсионноосигурителни проекти за избрани чиновници към края на 2015 година Броят на чиновниците, обхванати от пенсионния проект, е намалял доста.

Казано по различен метод, хората би трябвало да се подсигуряват сами, като употребяват преимуществата на доброволното пенсионно обезпечаване, или различен вид дълготрайни капиталови схеми. Ако не се погрижите сами за себе си, не очаквайте различен да направи това.

4. Стандарта на живот не се поддържа елементарно

Поддържането на метода Ви на живот няма да е толкоз елементарно, колкото сте си мислили преди този момент.

" След девет години, съумях да подкрепям моя стандарт на живот, единствено поради подхванатите спестовни ограничения, съчетани с задачите ми да се пенсионирам с задоволително приходи, с цел да пресъздавам 100% от главната си заплата, вместо общоприетия съвет да се стремя към 80% ", съгласно Куин.

Ако преведем това към родната реалност, имайте поради, че сега пенсиите заместват не повече от 35-40% от междинния приход в страната.

5. Инфлацията е действителна

За доста хора разноските за опазване на здравето, налозите върху недвижимите парцели и наемите ще бъдат огромно терзание, във връзка с инфлацията. Няма метод да избягате от покачването на разноските за посочените категории, тъй че би трябвало да ги планирате.

Може би добра концепция е да имате средства, които са неприкосновени и на които да позволите да порастват, до момента в който не Ви потрябват по-късно с цел да компенсират възходящите разноски, поучава още Куин.

6. Преходът към пенсиониране не е елементарен

" За мен беше доста мъчно да се откажа от професионалния си живот. Например, постоянно бях канен да приказвам на конференции в цялата страна, отсядъйки в най-хубавите курорти. Това в един момент към този момент го нямаше и съществено ми липсваше ".

7. Зает или отегчен?

Ти избираш. Когато попитах хората - които се канеха да се пенсионират - какво възнамеряват да вършат, типичните отговори включваха " да играя голф ", " да ловя риба " и " да си коригирам къщата ". Това обаче не е задоволително, счита още Куин.

Въпросът е, ще бъдете ли заети с това, което желаете? За да е по този начин пък, би трябвало добре да си извършите проектите!

8. Къде отидоха всички " другари "?

Когато работите с хора от доста години, връзката ви с тях може да наподобява като освен това от бизнес. Но когато се оттеглите и загубите престижа и въздействието си, може да се почувствате, че сте отпаднали от планетата.

Вашите същински другари ще останат. Но вашата стойност за другите ще изчезне - и те също ще изчезнат. Не се изненадвайте.

9. Има една остаряла сентенция: " Аз се омъжих за теб за положително или за неприятно... " Когато разгласих, че възнамерявам да се пенсионирам, жена ми сподели: " Добре, само че аз не трансформирам дейностите си ". Това не е и належащо. Направете си общи проекти с Вашата половинка какво ще включва новото Ви всекидневие и по какъв начин ще си прекарвате времето, без да изисквате несъразмерни жертви от другата страна, поучава Куин.

10. Моментът на упованието

Преди да приключим учебно заведение или лицей, чакаме с неспокойствие кариерата си. По време на нашата кариера чакаме с неспокойствие да се пенсионираме. Веднъж когато се пенсионираме, чакаме с неспокойствие да се събудим. Запълнете времето си с неща, които да очаквате на идващия ден, поучава още финансовият специалист. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР