Бъдещите иРНК терапии могат да бъдат преработени, за да се

...
Бъдещите иРНК терапии могат да бъдат преработени, за да се
Коментари Харесай

Учени потвърдиха безопасността на иРНК ваксините

Бъдещите иРНК лечения могат да бъдат модифицирани, с цел да се предотвратят евентуално нездравословни имунни реакции, демонстрира английско проучване, което удостоверява сигурността на иРНК имунизациите, употребявани по време на пандемията от COVID-19, оповестяват Българска телеграфна агенция и уеб сайтът на Кембриджския университет. 

Авторите му са разкрили, че неправилното разчитане на лечебната иРНК (информационна РНК) от декодиращия механизъм на клетката може да провокира нежелана имунна реакция в организма.

Изследователите са разпознали последователността в този тип РНК, която е виновна за това, и са намерили метод да предотвратят " нецелевите " имунни реакции, с цел да разрешат по-безопасно планиране на бъдещи иРНК лечения.

Информационната рибонуклеинова киселина (иРНК) е генетичният материал, който указва на клетките в тялото по какъв начин да създават избран протеин. Изследователи от отдела по токсикология на Съвета за медицински проучвания (MRC) са разкрили, че клетъчният механизъм, който " чете " иРНК, се " подхлъзва ", когато се сблъска с повторения на химическа трансформация, постоянно срещани в иРНК терапиите.

В допълнение към целевия протеин, тези пропуски водят до производството на " нецелеви " протеини, които провокират непредумишлен имунен отговор.

Счита се, че иРНК имунизациите " трансформираха играта ". Те бяха употребявани за преодоляване на пандемията от COVID-19 и към този момент са препоръчани за лекуване на разнообразни типове рак, сърдечносъдови, респираторни и имунологични болести в бъдеще.

Този революционен клас лечебни средства стана вероятен частично с помощта на работата на биохимичката Каталин Карико и имунолога Дрю Вайсман. Те демонстрираха, че посредством прибавяне на химически модификации към базите - градивните детайли на иРНК, синтетичните й версии могат да заобиколят някои от имунните отбрани на тялото ни, позволявайки на лечебното средство да навлезе в клетката и да окаже своето влияние. Това тяхно изобретение им донесе  тазгодишната Нобелова премия за физиология или медицина.

Най-новите разработки под управлението на  биохимика професор Ан Уилис и имунолога доктор Джеймс Тавентиран от Кембриджския университет се основават на предходни достижения, с цел да се подсигурява предотвратяването на всевъзможни проблеми с сигурността, свързани с бъдещи лечения въз основата на иРНК.

В проучване, оповестено в сп. " Нейчър ", създателите разказват механизма, виновен за въпросните " приплъзвания ". 

В съдействие с откриватели от университетите на Кент, Оксфорд и Ливърпул учените са потърсили доказателства за производството на " нецелеви " протеини при хора, които са получили иРНК имунизацията на " Пфайзер " против COVID-19. 

Специалистите са открили, че при една трета от изследваните 21 пациенти, които са били имунизирани, се е появил непредумишлен имунен отговор, само че без неприятни последици. Това подхожда на обширните налични данни за сигурността на тези ваксини против COVID-19.

Екипът по-късно е преработил иРНК последователностите, с цел да избегне тези " нецелеви " резултати, коригирайки склонните към неточности генетични последователности в синтетичната иРНК. По този метод се получава мечтаният протеин. Подобни модификации на дизайна могат елементарно да бъдат приложени към бъдещи иРНК ваксини, с цел да се реализиран мечтаните резултати, като в същото време се предотвратят рискови и непредвидени имунни реакции.

" Изследванията демонстрираха по неоспорим метод, че иРНК имунизацията против COVID-19 е безвредна. Милиарди дози от иРНК имунизациите на " Модерна " и " Пфайзер " са били безвредно доставени, спасявайки човешки животи по целия свят ", споделиха от екипа.

" Трябва да подсигуряваме, че бъдещите иРНК ваксини ще бъдат също толкоз надеждни. Нашата проява на " устойчиви на превъртане " иРНК е жизненоважен принос за бъдещата сигурност на тази лекарствена платформа. Тези нови лечения са многообещаващи за лекуването на необятен набор от болести ", допълват откривателите. 

Използването на синтетична иРНК за лечебни цели е примамливо, защото производството й е на ниска цена и може да позволи казуса със забележителното неравноправие в опазването на здравето по света, като направи тези медикаменти по-достъпни. Освен това синтетичните иРНК могат да бъдат променяни бързо - да вземем за пример за основаване на нов вид на ваксина против COVID-19.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР