Бъдещите договори за строителство ще предвиждат индексация на цени, но

...
Бъдещите договори за строителство ще предвиждат индексация на цени, но
Коментари Харесай

Само бъдещи договори за строителство ще подлежат на индексация

Бъдещите контракти за строителство ще плануват индексация на цени, само че към този момент подписаните - не. Това стана ясно от изявление на районния министър Гроздан Караджов пред комисията по районно развиване. Въпросът бе от Има Такъв Народ. " Задачата е поета от Министерството на финансите, а ние организираме срещи със заинтригуваните страни. Очакваме техните оферти, които да подадем към МФ, тъй че измененията да бъдат отразени в законопроект ", съобщи министърът. Преди дни Караджов сподели, че индексирането на цените няма да бъде заложено при остарели планове, защото Законът за публични поръчки (ЗОП) не планува сходни случаи. Тогава стана ясно, че нужната сума за индексация е по-малка от 600 млн. лева

Строителите започнаха да се оплакват от нарасналите цени на строителните материали още предходната година. Бившият районен министър Виолета Комитова даже бе на крачка да извърши желанието им да актуализира цените за остарели контракти, тъй че да няма блокирани планове по европейски стратегии. Темата бе дускутирана и по време на съдружните договаряния, при които всички партии упорстваха индексацията да залегне в съдружното съглашение. Идеята срещна отпор в лицето на настоящия финансов министър Асен Василев, който се разгласи твърдо срещу индексация на цени по настоящи контракти.

По време на чуването стана ясно, че Министерство на регионалното развитие ще внесе текстове, които да дефинират ясно " главен " и " настоящ " ремонт. Това се постанова, откакто предходната година някогашният районен министър Виолета Комитова разкри порочна процедура, при която съществени поправки са документирани като настоящи. Така ремонтите на пътища всеобщо са били правени на тройни цени. Караджов уточни, че в идващите месеци ще текат процедури по Закон за обществените поръчки за избор на реализатори на настоящи и съществени поправки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР