Бъдещи парамедици започна да обучава Медицински университет - Пловдив. Те

...
Бъдещи парамедици започна да обучава Медицински университет - Пловдив. Те
Коментари Харесай

Бъдещи парамедици започнаха обучение в МУ - Пловдив

Бъдещи парамедици стартира да образова Медицински университет - Пловдив. Те учат актуалните международни трендове в образованието по незабавна медицина в първия у нас Медицински подготвителен симулационен център, оповестяват от вуза.

Сред учащите е екип от лектори от Съединени американски щати, воден от доцент доктор Радосвета Митова-Уелс, която е програмен шеф по незабавна медицина на Тексаския софтуерен университет в Ел Пасо. В продължение на 20 години тя работи в Съединени американски щати и в този момент е част от преподавателския екип на специалността „ Парамедик “ в Центъра за професионално образование на МУ-Пловдив. В него се образоват асистенти на лекаря по дентална медицина и парамедици от 3-то равнище.

Лекторът от Съединени американски щати показа, че от години мечтае да се върне в България и да съобщи най-малко част от опита, който е придобила.

„ Всички, които работят в Катедрата по незабавна медицина – и президента на Тексаския софтуерен университет, имат подготвеност да спомагат на новото професионално образование за парамедици “, сподели доцент Уелс.

„ Чрез нейното преподаване курсистите безусловно ще се допрян до актуалните международни трендове в образованието по незабавна медицина “, изясни ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.

Доц. доктор Радосвета Уелс ще води на практика занятия с курсистите от ЦПО в иновативния  и неповторим за страната Медицинския симулационен подготвителен център на МУ-Пловдив.

В лекция на тематика „ Защо незабавна медицина? Преди, в този момент и на следващия ден “ доцент Уелс засегна положителните практики в Съединени американски щати, история, правни и бизнес аспекти, обучение, образование и действителността на незабавната медицина.

„ В сегашния миг специалността на парамедика е освен мощно мечтана от някои хора, само че тя е безусловно нужна за обществото, тъй като в последните години ние сме очевидци на редица естествени катаклизми – наводнения, трусове, пожари, на всеобщи произшествия, които лишават десетки, стотици, а както видяхме и в прилежаща страна – хиляди човешки животи. Това слага пред нас отговорността и упоритостта като медици, които образоват в медицинските университети, да се замислим от нуждата за образование на парамедици, които ще бъдат първите помощници на лекарите, до момента в който те се включат в профилираната диагностика и лекуване на незабавните положения “, сподели ректорът на МУ-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.

„ Гордост на МУ-Пловдив е точно Медицинският симулационен подготвителен център, където се образоват интерактивно по най-високи интернационалните стандарти разнообразни медицински експерти. Центърът съумя за малко време да се утвърди като една от най-иновативните просветителни структури по симулационно образование в страната ни “, изясни шефът на центъра проф. доктор Благой Маринов.

В него се употребяват високотехнологични манекени за моделиране на признаци, положения и болести от разнообразни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална действителност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР