Бъдещето трасе на магистрала Струма от Благоевград до Крупник ще

...
Бъдещето трасе на магистрала Струма от Благоевград до Крупник ще
Коментари Харесай

Магистрала Струма ще погребе отново древното селище Скаптопара


Бъдещето трасе на автомагистрала " Струма " от Благоевград до Крупник ще мине върху разкритите поради нея остатъци от античното населено място " Скаптопара ", което е предходник на днешния Благоевград, съобщи БГНЕС.

В момента 160 служащи, 30 археолози, екип от реставратори и геодезисти работят на разкопките край благоевградското село Покровник. Ръководител на проучвателните действия е доцент доктор Здравко Димитров от Националния институт по археология и история при Българска академия на науките.

Проучванията се правят по трасето на автомагистрала " Струма " в сектора от Благоевград до Крупник (лот 3.1) и би трябвало да приключат до юли.

Край село Покровник е намерено населено място от III век със здания, погребални камери, баня и храм. Намерени са керамика, монети и други антични предмети., както и 57 скелета.

Археолозите допускат, че откритото населено място е римското " Скаптопара ", което е предходник на днешния Благоевград. Все още не е открит надпис, който да удостовери тази догадка. Такъв е открит преди години на 2 км от разкопките в квартал " Грамада " на Благоевград.

След изследването му разкритото населено място от римската ера още веднъж ще бъде " заровено " под пластовете диги и асфалт.

Така беше процедирано и при разкриването на гробището на тракийските войни край Долна Диканя и на неолитно населено място отпреди 8 хиляди години край село Мурсалево.

По този мотив общественици сътвориха предприемчив комитет, който изиска трасето на автомагистралата да бъде изместено. Според министъра на районното развиване Николай Нанков обаче, това няма по какъв начин да стане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР