Бъдещето с нетърпение очаква паметника на Стефан Данаилов - творба,

...
Бъдещето с нетърпение очаква паметника на Стефан Данаилов - творба,
Коментари Харесай

Ирен Кривошиева за Стоянка Мутафова: Тя беше рязка, самобитна, мене ме е настъпвала

Бъдещето с неспокойствие чака паметника на Стефан Данаилов - творба, която е предоставена на Вежди Рашидов.

Тази седмица с особена страст си припомнихме и за Стоянка Мутафова, която на 2 февруари щеше да отпразнува своя 100-годишен празник.

За връзката сред двамата и устрема да съхраним поклонението пред тях, ни описват скулпорът Вежди Рашидов, актрисата Ирен Кривошиева и дъщерята на Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева-Муки.

„ Първо би трябвало да се реши къде ще бъде ситуиран паметникът, което прави основният проектант на града. След това би трябвало да се види дали има обезпечено финансиране за него”, сподели в „ Събуди се” по Вежди Рашидов за плана за бюст на артиста Стефан Данаилов.

„ Ламбо постоянно е бил мъжко момче, хубавец и веселяк”, спомня си скулпторът.

Ирен Кривошиева, която има наследник от Стефан Данаилов и по чиято самодейност е построяването на монумент на артиста, споделя, че бюстът на Ламбо няма да е бюст на един актьор, а на сборен облик, какъвто е бил той – артист, политик, преподавател, човек.

Незабравими функции в театъра и киното. Безгранична обич. 100 години след рождението на великата Стоянка Мутафова – това са най-ярките мемоари, които остават в съзнанието на нейната щерка Мария Грубешлиева-Муки. Само няколко дни след огромните празнувания в памет на актрисата, Муки ни посреща на особено място в нейния кабинет. Точно под десетките фотоси, са подредени и стотиците награди и оценки. И в случай че премиите не са били най-важното за Стоянка Мутафова, един аксесоар постоянно е бил неизменима част от нейния тоалет.

„ Стоянка безпределно доста обичаше перли! Въобще перли, перли, перли – оставила ми е и доста обичаше кожени палта. Имаше доста кожи, нощес даже бях облякла една нейна чинчила”, споделя щерка й.

„ Тя имаше необикновен усет, то е даденост. Имаше нюх, като се има поради че в ония години нямаше това, което имаме в този момент, какво да облече, съчетаване на цветове. Невероятен нюх във връзка с облеклата! Тя ми се караше като бях по-млада, тъй като все ходех с едни дънки”, спомня си Муки.

„ Най-близък човек до нея, беше Невена Коканова – тя от дълго време си отиде. След това майка ми доста си ограничи връзките. Ти да успееш в тази кариера, това е ужасно мъчно. Много е значим геният, само че не е единствено той – и работохолизмът, който тя притежаваше и шансът - доста неща са”, счита Грубешлиева.

И въпреки, че функциите на Стоянка Мутафова в киното остават като пример, точно сцената е най-любимото място на актрисата. Днес, макар болката, Муки продължава да усеща мощния дух на Стоянка Мутафова.

„ Тя беше внезапна, от време на време можеше да настъпи някого, даже и мен, само че доста я обичах и тя на доста ме научи”, спомня си за Госпожа Стихийно злополучие актрисата Ирен Кривошиева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР