Бъдещето на Великобритания след Брекзит, започна ли нова Студена война

...
Бъдещето на Великобритания след Брекзит, започна ли нова Студена война
Коментари Харесай

Британски процеси - баронеса Джули Смит пред БНТ

Бъдещето на Англия след Брекзит, стартира ли нова Студена война и за какво принц Хари е кралска персона от нов тип? Депутатът от английската Камара на лордовете - баронеса Джули Смит дава отговор на тези и други любопитни въпроси пред камерата на Българска национална телевизия.

Българска национална телевизия: Лейди Смит, академични учител, член на общински съвет, народен представител от Камарата на Лордовете и несъмнено - Баронеса на Нюхам - биографията Ви несъмнено е впечатляваща. Защо избрахте да сте либерал-демократ?
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Започнах да се занимавам с политика още на 12. Спомням си, че когато бях на 9 имаше парламентарни избори и тогава бушуваха огромни кавги междуМаргарет Тачър и лейбъристите. Гледах всичко това по малкия екран и си споделих - индивидът, който демонстрира най-вече разсъдък, е водачът на Либералите. Така станах член на младежката организация и съм част от партията до през днешния ден. "
Българска национална телевизия: Популистките и крайнодесните партии набират все по-голяма известност. Застрашени ли са демократичните полезности?
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Да, считам, че демократичните полезности за застрашени. Колкото до Англия - и при нас има огромно разделяне. Не разбирам хората, които поддържаха напускането на Англия от Европейски Съюз. "
Българска национална телевизия: Като заговорихме за Брекзит - датата за развода наближава от ден на ден. Какво следва за Англия по-късно?
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Мисля, че до момента в който трае така наречен временен интервал, хората няма да усетят съвсем никаква разлика. Какво ще последва, зависи от това какво ще се договорят Лондон и Брюксел. Не е изключено да повторим Норвежкия модел. Въпросът е дали ще има съглашение или Англия ще напусне без договорка. Едва тогава ще знаем дали ще има равномерен преход или ще настане безпорядък. "
Българска национална телевизия: А това в действителност необратим развой ли е това или?
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Не е необратим. В момента в камарата на Лордовете преглеждаме проектозакон за втори референдум, само че даже да бъде утвърден от нас, топката се връща в полето на камарата на общините. Последната дума, обаче, би трябвало да бъде на жителите. "
Българска национална телевизия: Сякаш абсурдът с отравянето на Скрипал още веднъж сближи Кралството и европейските му сътрудници...
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Което е и доста парадоксално и за следващ път потвърди, че Англия е по-силна, когато е част от нещо по-голямо, в този случай от Европейски Съюз. Ако напуснем няма по какъв начин да чакаме такава твърда поддръжка. Когато не си част от общността, нямаш и никакво въздействие. Солидарността, която страните от Европейски Съюз демонстрираха, е безспорното доказателство, че Англия би трябвало да направи всичко допустимо да резервира положителни връзки с 27-те. "
Българска национална телевизия: Може ли да кажем, че сме очевидци на нова Студена война?
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: : " Не е невероятно това да се случи. Начинът, по който Студената война завърши при започване на 90-те години.... демократичният път, по който потегли Източна Европа,..някога даже се говореше, че е допустимо Русия да се причисли към Европейски Съюз. Нещо, което сега звучи изцяло нералистично... "
Българска национална телевизия: Подкрепяте ли ограниченията, които се взеха - от изгонването на дипломати, до поръчката за протест на идното Световно по футбол в Русия?
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Няма по какъв начин да не сме обезпокоени от това, което се случи в Солсбъри. Това да обявим, че няма да изпратим високопоставени представители на шампионата, е жест, претрупан с доста символика. "
Българска национална телевизия: Баронеса Смит, сега светът се тресе от абсурда с Кеймбридж Аналитика - толкоз могъща ли е онлайн пропагандата? За всички избори оттук насетне ли ще приказваме, че са повлияни от интернет?
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Ясно е, че обществените мрежи са извънредно значим информационен канал. Време е огромните партии да схванат, че обществените мрежи са значими за това да имат пряк контакт с жителите, да помислят по какъв начин тъкмо да употребяват обществените мрежи. Но мога да кажа еднопосочно дали това е операция. Да се опитваш да набираш симпатизанти в интернет е всеобща процедура в политиката. "
Българска национална телевизия: Твърди се, че Кеймбридж Аналитика са имали роля и в референдума за Брекзит.
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Да, това е противоречив въпрос и има известна възможност да е правилно. Никой не може да каже сигурно кой и с каква цел е опитал да манипулира британците. Дали е бил от лагера за овакантяване или от тези, които желаеха да останем в Европейски Съюз. Нищо не е потвърдено. "
Българска национална телевизия: За най-после - една положителна тематика. Лондон е във фокуса на медиите и с едно доста прелестно събитие - идната кралска женитба. Променя ли се монархията? Някога принц да реши да се ожени за американка, без кралско родословие, пък и разведена... това би било същински скандал...
Баронеса Джули Смит, народен представител от английската Камара на лордовете: " Харесвам концепцията за монархия, а принц Хари е представител на един нов вид кралски особи. Хари е знак на нещо ново, нещо свежо. Такава е и бъдещата му брачна половинка Мегън Маркъл - толкоз по-различна от това, което сме привикнали да виждаме в Бъкингам. Смятам, че те внасят пресен лъх в една закостеняла институция. Да не забравяме, че скоро се чака и ново кралско бебе - несъмнено е добър миг за тези, които поддържат монархията. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР