Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по

...
Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по
Коментари Харесай

Васил Велев: Нужно е обществено съгласие за бъдещето на въглищните централи

Бъдещето на въглищните централи би трябвало да е управляем преход, по който е реализирано публично единодушие. Това съобщи пред БНР ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него е значимо да има разговор, който да докара до взимането на положителни решения . Той уточни, че от АИКБ упорстват процеса за показване на оферти от предприятията да бъде рестартиран, възобновен и надлежно описът допълнен и обогатен, тъй че да има доста по-богат избор и почтена процедура.

Велев недоумява за какво Европейска комисия настойчиво не желае да преразгледа уговорката за 40% редукция на въглеродните излъчвания към 2026 година по отношение на 2019 година Той посочи, че страни с повече въглища от нас не са поели подобен ангажимент . По думите това основава доста съществени проблеми за България, която към този момент бе лишена от 4 изправни нуклеарни реактора.

Председателят на АИКБ засегна и тематиката за данъчната система. Според него бюджетът и данъчните закони би трябвало да бъдат разисквани в Тристранния съвет.

Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани налози. Данъчната система би трябвало да е елементарна и ефикасна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е огромен плюс, разясни Велев.

Той акцентира, че  е било мярка, въведена по време на коронавирус рецесията. Според него е извънредно време то да бъде възобновено на предходното си ниво.

Велев съобщи, че има проблеми с изпълнените на бюджета. По думите му това се дължи на спада в стопанската система. Той акцентира, че най-вероятно ще бъдат събрани към 3 милиарда лева по-малко доходи, от колкото е заложено в бюджета.
 Теменужка Петкова: Въглищните централи ще работят, в случай че съблюдават екоизискванията
Теменужка Петкова: Въглищните централи ще работят, в случай че съблюдават екоизискванията

Не бива да има опълчване сред другите технологии за произвеждане на електрическа енергия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg