Бъдещето на центровете за данни е роботизирано, без обслужващ персонал(снимка:

...
Коментари Харесай

Роботи ще обслужват центровете за данни


Бъдещето на центровете за данни е роботизирано, без обслужващ личен състав
(снимка: NTT)

Японската компания NTT Communications приготвя роботи, които могат да поемат част от дилемите по обслужване на центрове за данни. В бъдеще операторът позволява появяването на безлюдни центрове за данни – изцяло лишени от хора.

Поддържането на център за данни е скъпа задача, като забележителна част от разноските идват от обслужващия личен състав, отбелязва NTT. Компанията чака, че с увеличение на броя на центровете за данни, роботите ще подобрят успеваемостта и сигурността на обслужването на клиентите и ще съкратят разноските за експлоатационни уреди.

Преди две години световната пандемия Covid-19 сподели какъв брой по-удобно би било да има роботи, които не могат да се заразят – на обектите с роботи не са нужни нито комплицирана стерилизация, нито други защитни ограничения.

Роботът на NTT (SEED-R7 от THK) е торс на колела с две ръце, всяка с по три пръста, заяви. Засега машината не може да се оправи с по-сложна работа, да вземем за пример обслужване на кабели в сървърни стаи, а се употребява като рецепционист.

Система за различаване на лица разпознава регистрирани гости, а в паметта на робота се съхранява етажен проект с авансово заложени направления, което му разрешава да съпровождат хората до местоназначението им.
още по темата
Освен това роботът може да открива проблеми с качеството на храната и почистването, само че NTT не споделя детайлности. Известно е също, че може да се ръководи отдалечено.

В бъдеще компанията има намерение да сътвори системи, способни да вземат независими решения по редица въпроси. Крайната цел е изцяло да се отстрани потребността от постоянен личен състав, само че операторът споделя, че това ще изисква забележителен софтуерен скок.

И други компании последователно се пробват да оборудват центровете за данни с роботи. Още през 2020 година Switch разгласи, че създава роботи Sentry за наблюдаване и отбрана на периферни центрове за данни, които компанията има намерение да продаде на други оператори.

Nova предложи да се употребяват модифицирани кучета роботи Spot от Boston Dynamics за същата цел. Малко по-практични са роботизираните ръце на Alibaba, които могат да заменят независимо устройствата в системите за предпазване, както и системите на TMGcore, които заменят цели сървъри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР