Бъдещето на правото на аборт в САЩ ще се решава

...
Бъдещето на правото на аборт в САЩ ще се решава
Коментари Харесай

Бъдещето на правото на аборт в САЩ зависи от Върховния съд

Бъдещето на правото на аборт в Съединени американски щати ще се взема решение през днешния ден пред Върховния съд, чийто състав беше изменен от президента Доналд Тръмп, написа Франс прес, като отбелязва, че съдът може да употребява разглеждането на признат в Мисисипи закон, с цел да се върне с близо 50 години обратно.

Деветимата съдии, шестима от които са консерватори, започнаха в 15 ч. по Гринуич дебатите по закон, признат в щата Мисисипи през 2018 година и забраняващ абортите след 15-ата седмица. Решението се чака през пролетта.

Няколкостотин души вземат участие в два митинга пред Върховния съд от сутринта, отстоявайки противоположни възгледи. Противниците на абортите носеха плакати, на които пишеше " Абортът е ликвидиране " и " Бог ненавижда ръцете, които проливат почтена кръв ". Те се надяват на анулация на решението " Ро против Уейд ", след близо половинвековна битка.

С това емблематично решение от 1973 година Върховният съд реши, че Конституцията подсигурява правото на аборт на дамите и щатите не могат да ги лишават от него. След това тя посочи, че то важи, до момента в който зародишът не е " жизнепособен " - допуска се към 22-24-та седмица от бременността.

Законът, признат от щата Мисисипи, въпреки и сдържан, нарушава тези правни рамки и беше блокиран от федералния съд преди влизането си в действие. Представителите на щата се обърнаха към Върховния съд.

Върховният съд одобри да прегледа желае на Мисисипи, въпреки че не беше задължен, като изясни, че е подготвен да прегледа границата за " жизненост ". Но щатът желае към този момент анулирането на решението от 1973 година.

" Преди 49 години, съдът даде преимущество на политическа вътрешен глас пред постоянни правни причини, с цел да доближи до конституционно безпричинно умозаключение и е време тази неточност да бъде поправена ", съобщи основната прокурорка на щата Лин Фич.

Представители на всички нива в Републиканската партия показаха поддръжката си, както и Католическата черква и голям брой организации срещу абортите. Някои от тях похарчиха милиони долари за рекламни акции преди съвещанието.

Влиянието на консервативните съдии във Върховния съд към този момент се усети на 1 септември, когато той отхвърли по процедурни аргументи да блокира влизането в действие на признат в Тексас закон, забраняващ абортите от шестата седмица. По-късно Върховният съд стартира да преглежда случая, само че окончателното решение ще се забави. Много тексаски дами са принудени да напущат щата, с цел да извършат аборт.

Защитниците на правото на аборт също се активизират за битка. Те предизвестяват, че в случай че бъде отритнат критерият за жизненост, щатите биха могли да не разрешават абортите на случаен стадий от бременността.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР