Бъдещето на монумента Бузлуджа ще бъде обсъдено на международна конференция

...
Бъдещето на монумента Бузлуджа ще бъде обсъдено на международна конференция
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на Бузлуджа?

Бъдещето на монумента Бузлуджа ще бъде разисквано на интернационална конференция в Казанлък през юли, като първата задача е консервиране на мозайките.

Това сподели ръководителят на интернационалния съвет за монументи и забележителни обекти на Германия проф. доктор Йорг Хаспел. Той е част от екипа, който организира изследванията и сега е в България.

Дори и нереставриран и рушащ се, монументът " Бузлужда " притегля туристи. Архитектурата му е толкоз неповторима, че няма по какъв начин някой да мине наоколо и да не се снима.

Всеки, който желае, може да показа концепциите си за бъдещето на монумента " Бузлуджа. " Конференцията ще е на 22 и 23 юли в музея на Казанлък. На нея ще бъдат показани и резултатите от консервацията на мозайките.

" Трябва да осъзнаем, че ни би трябвало ново предопределение. Създаден е като зала за събрания на социалистическата партия и към този момент няма да се употребява за това. Мислим част от него да е музей, поради мозайките, поради изкуството вътре, музей на българската история и на историята след войната. Но също може и да се употребява и за конферентна зала, зала за събития. Място, което да се употребява от цялото общество ", съобщи проф. Йорг Хаспел.

Той е уверен, че нито един монумент не заслужава да бъде опустошен или оставен да се саморазруши, колкото и противен интервал от историята да припомня. Точно противоположното, значимо е паметниците да бъдат непокътнати, с цел да помним и да не повтаряме старите неточности.

" В доста случаи, изключително при по този начин нареченото отрицателно завещание или мрачно завещание, паметниците се заличават или унищожават. Но това е тоталитарен метод към историята, тъй като ние би трябвало да одобряваме историята и наследството такива каквито са. Не да ги продължим, само че да знаем от кое място идваме, с цел да организираме бъдещето си по-добре ", сподели още проф. Йорг Хаспел.

Уникалната постройка докара у нас и световноизвестната звезда Рита Ора. Тя снима един от клиповете си точно на " Бузлуджа " тази зима.

Репортери: Карина Караньотова и Иван Янев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР