Бъдещето на Македония не може да минава през грабеж на

...
Бъдещето на Македония не може да минава през грабеж на
Коментари Харесай

Румен Петков: Бъдещето на Македония не може да минава през грабеж на историята на България

Бъдещето на Македония не може да минава през обир на историята на България и поругаване на историческите обстоятелства. Това сподели ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков по време на брифинг в Министерски съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

„ По време на срещата изложихме позицията на АБВ и нашето гледище за развиване на контракта от позиция на българския народен интерес и запазване на историята. Ние сме систематични в тези си претенции и настоявания. Обръщали сме се към мултидисциплинарната комисия и във връзка на дебатите за името на Македония в вероятност “, сподели още той и уточни, че АБВ е изразила своите мощни запаси и безпокойства по отношение на имената „ Илиндеска Македония “ и „ Северна Македония “.

Петков изясни, че партията упорства да има спор, в който да се доближи до общобългарска позиция – и институционална, и политическа – на дефиниране на понятието „ обща история “.

„ Защото за нас е недопустимо политически фактори в Македония да загърбват историята и общото ни Илинденско-Преображенско въстание и да лимитират общата ни история единствено във времето на Османската империя и османското иго. За нас стремежът да подкрепим Македония за нейното евроатлантическо бъдеще е въпрос на осъзната нужда за вероятностите на страната и на района като цяло. За да може да е напълно ясно, че това бъдеще не може да минава през истината за нашата обща история и през обир на историята на България, през поругаване на историческите обстоятелства и през поругаване на полезности, които са съхранили българщината през годините “, сподели още Петков.

Той посочи, че ще АБВ ще изиска среща с Комисията по външна политика в Народното събрание, с цел да се доближи до полемика, с която да се доближи до единна позиция, независеща от конюнктурата и в България, и в Македония и гарантираща българския интерес.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР