Бъдещето на Иран не трябва да бъде обвързано с провала

...
Бъдещето на Иран не трябва да бъде обвързано с провала
Коментари Харесай

Хаменей за ядрените преговори: САЩ са в задънена улица, но не и Иран

Бъдещето на Иран не би трябвало да бъде обвързано с неуспеха на нуклеарните договаряния със международните сили . Това съобщи висшият водач на страната Аятолах Али Хаменей, представен от " Ройтерс ".

Иранските държавни медии оповестяват, че договарянията за обновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година " напредват добре ".

Коментарът на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси като нуклеарната стратегия на Иран, идва към месец, откакто бяха прекъснати непреките договаряния сред Иран и Съединените щати, които продължаваха близо година.

Страните се упрекват взаимно за за разрешаване на оставащите проблеми.
 Иран се оплаква, че Съединени американски щати са несериозни за нуклеарната договорка
Иран се оплаква, че Съединени американски щати са несериозни за нуклеарната договорка

Възможността за разговор по съглашението нямало да остане отворена вечно

Изобщо не чакайте нуклеарните договаряния, с цел да вършиме проекти за страната и да продължавате напред, съобщи Хаменей на среща с държавници. Не позволявайте работата ви да прекъсва, в случай че договарянията доближат позитивни, относнително позитивни или негативни резултати, настоя той.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка и възвърне глобите, които засегнаха директно иранската стопанска система. Година по-късно Иран престана да съблюдава рестриктивните мерки, наложени на нуклеарната му стратегия по силата на съглашението от 2015 година, което имаше за цел да попречва страната при създаването на атомна бомба. От своя страна Иран убеждава, че нуклеарната стратегия на страната има единствено мирни цели.
 В Европейски Съюз виждат нужда от пауза в договарянията за нуклеарно съглашение с Иран
В Европейски Съюз виждат нужда от пауза в договарянията за нуклеарно съглашение с Иран

Според Борел договарянията са арестувани заради външни фактори, а Русия заплашва да провали напъните

Съединените щати нарушиха обещанията си (като напуснаха споразумението) и в този момент са стигнали до задънена улица, до момента в който Иран не е в такава обстановка, посочи Хаменей, който прикани иранските договарящи да продължат " да се съпротивляват на несъразмерните претенции на Съединените щати ".

Един от нерешените въпроси е дали Вашингтон ще отстрани или не елитните войски на иранската революционна армия от своя лист с задгранични терористични организации, каквото е едно от условията на Техеран за възобновяването на договорката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР