„Бъдещето на Европа е едно пътешествие, в чиято основа са

...
„Бъдещето на Европа е едно пътешествие, в чиято основа са
Коментари Харесай

Мария Габриел: Инвестициите в образование, наука и иновации са ключови за бъдещето на Европа

„ Бъдещето на Европа е едно странствуване, в чиято основа са образованието, творчеството и новаторството. Иновациите се нуждаят от гении. Младите хора са движеща мощ на нововъведенията освен през 2022 година - Европейската година на младежта.

С стратегиите „ Еразъм+ " и „ Хоризонт Европа ", с Европейската тактика за университетите желаеме да влагаме в уменията нужни на младите да се оправят с провокациите и осъществят фантазиите си ". Това съобщи Мария Габриел на конференцията на високо ниво на Техническия университет в Мюнхен „ Бъдещето на Европа през призмата на образованието, науката, нововъведенията и културата ". Престижният конгрес се организира в границите на Седмицата на Европейски Съюз, която университетът провежда за пета поредна година взаимно с Висшето учебно заведение по бизнес - Париж и Университета Козмински - Варшава.

На първо място, комисар Габриел акцентира на новата Европейска тактика за висшето обучение. За първи път науката и нововъведенията имат основна роля. Инициативата цели да изведе транснационалното съдействие на ново ниво посредством споделени полезности, по-голяма подвижност и поддръжка за научните достижения. „ Това разнообразие и гений са нашата мощ и израз на европейския метод на живот. Стремим се да увеличим броя на европейските академични алианси с поддръжката на „ Еразъм+ ", което за две години значи над 500 участващи университети ", разяснява българският еврокомисар.

Тя акцентира, че в идните месеци ще бъдат оповестени пилотни предложения за изследване опциите за юридически статут на университетските алианси и европейска тапия във висшето обучение. Работи се и за разширение на самодейността за Европейска студентска карта, което да разреши на всеки студент до 2024г. да се възползва от тази опция.

Мария Габриел обърна внимание и на нуждата от въвеждане на нов метод за справяне с провокациите. Подход, концентриран върху новото потомство новатори и нововъведения, носещи решения на съответните проблеми.

„ Новата Европейска стратегия за нововъведения ще бъде съсредоточена върху високотехнологичните стартъпи, новото потомство новатори, университетите, промишлеността. Вярвам, че Европа с нейните висши образователни заведения, има конкурентно преимущество да бъде водач на тaзи нова вълна нововъведения. Можем да го реализираме посредством високи научни достижения, съдействие на университетските среди с промишлеността и поддръжка за гениите. Това ще ни помогне да създадем подобаващите условия, с цел да запазим гениите си в Европа ", заключи Мария Габриел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР