Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а

...
Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а
Коментари Харесай

Премиерът призова да действаме, а не да говорим: Бъдещето на България зависи от самите нас |

Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а не да приказваме. Да бъдем обединени в името на по-добра България.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков в словото си по случай отбелязването на 146-годишнината от Априлското въстание в Копривщица. 
Премиерът напомни думите на огромния бунтовник Тодор Каблешков от неговото Кърваво писмо, останало вечно в историята: „ Ако вие, братя, сте били същински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия образец и в Панагюрище “.

„ В това едно изречение се крие същинският български дух, жаждата за самостоятелна и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока – преклонена глава, сабя не сече, нито има боязън от огромната империя и нейната голяма военна мощност “, безапелационен бе българският министър-председател.
Петков акцентира, че в думите на Каблешков усещаме изключителната подготвеност за персонална всеотдайност в името на свободна България, както и апел за единение. „ Днес имаме свободна и демократична България, тъй като тъкмо преди 146 години хиляди българи с огромни сърца дружно въстават против османското господство. Априлското въстание е най-героичната демонстрация на нашето национално освободително придвижване “, уточни министър председателят.

Петков прикани българите да запазят в сърцата си посланията на революционерите от Априлското въстание и да не изпитват боязън от никого, който заплашва българския интерес.

Преди формалната гала по случай годишнината от въстанието, министър председателят и ръководителят на Народното събрание сервираха цветя на гроба на Тодор Каблешков. 



Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата, съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, написа първата страница от героичното Априлско въстание, означи в словото си той. Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна парадайса, а народ, който желае да е свободен, акцентира ръководителят на Народното събрание. Затова и през днешния ден тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда измежду калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои, добави той. 

Изминаха 146 години откогато знамето с извезания надпис „ Свобода или гибел “ се развя над Копривщица, само че времето не избледнява спомените ни към тези дни, означи Никола Минчев. Той съобщи, че бунтовниците и мъчениците от април 1876 година не са забравени, тъй като с любовта си към жанр и Родина и със саможертвата си те са насочили погледа на света към тежкото състояние на българския народ.

Председателят на Народното събрание акцентира, че би трябвало да си припомняме подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои. Това са тези дейци на националноосвободителното придвижване, с помощта на които, по думите на националния стихотворец Иван Вазов, „ в няколко дни скрито и бавно народът порасте на няколко века “, добави Никола Минчев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР