Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и

...
Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и
Коментари Харесай

Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите

" Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и просперираща България. Моето потомство може да промени доста неща, само че вероятностите са пред вас ", съобщи основният прокурор Иван Гешев пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. В зала " Тържествена " на УниБИТ той изнесе лекция на тематика " Върховенство на закона, правова страна, разделяне на управляващите и народна власт ".

" Няма причина да не бъдем признати в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с присъединяване на българи против българи ни пречи. Не пазиме дружно на открито националните ни ползи " - така Иван Гешев отговори на въпрос за какво страни от Европейския съюз се опълчват на присъединението на България към Шенгенското пространство.

" Демокрацията в България е извънредно нежна, лустрото й е фино, доста елементарно може да се пропука и то е почнало да се пропуква. За  да не загубим това, което считаме за обещано, би трябвало да съблюдаваме разпоредбите и да работим като общественост, като екип ", обърна се към аудиторията основният прокурор.

Той отговори на редица настоящи въпроси, отправени от студенти и преподаватели, за проблемите в страната, връзките сред управляващите и законодателството.

" Някой още веднъж не чете Конституцията и законите в страната ", сподели Иван Гешев в отговор на въпрос по какъв начин ще разяснява импортирани в 48-ото Народно заседание законопроекти, с които се желае ограничение пълномощията на президента при назначение на ръководители на служби, виновни за вътрешния ред и националната сигурност.

" Липсата на почитание и схващане за институционалност е сериозен проблем.  Концентрирането на прекалено много пълномощия в един орган или  човек води до антидемократичност, до властническо ръководство, тирания, робия, както желаете го наречете. Историята е посочила, че това завършва с тъжни последствия. Не знам дали осъзнават, че това разрушава устоите на демокрацията ", сподели основният прокурор.

Той акцентира, че плановете за законови промени, ориентирани към прокуратурата, целят да се овладее правосъдната система и по този начин посредством нея да се  упражнява политическа власт.

" Никой не може да ми отговори за какво ми желаят оставката. Логичният отговор е - тъй като прокуратурата засегна доста ползи. Целта е политическа. В персонален проект аз бих живял по-добре, в случай че не съм основен прокурор. Подходът, който се развива, за мен е в жанр " Троцки ". Принципът е: има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Това не е промяна. Това е тъжно и рисково за България, за нас като общество и за жителите ", разяснява Иван Гешев.

Той уточни един от действителните проблеми в страната - завръщането на разнообразни типове престъпност, считани до неотдавна за забравени - гибел по улиците, провокирана от пияни и дрогирани водачи, разпространяване на опиати, изключително към учебните заведения, проведена престъпност. Даде образец със случай с 14-годишно дете.

" Свалили са му маратонките в центъра на София и се е прибрало по чорапи зимата. Това е нещо, което аз съм виждал в работата си 97-а - 98-а година, тогава сваляха едни доста съвременни якета на децата ", изясни Иван Гешев.

Пред цялостната университетска зала основният прокурор изрази вяра за по-добро взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи, тъй като проблемите няма да се решат, в случай че " то работи единствено и само за себе си ".

" За страдание, върховенството на закона и разделянето на управляващите се употребяват като клишета и за политическа приложимост, без действително да се съблюдават като правила. Ние (българите) имаме заложба да се разделяме, само че това е единствено едната страна на монетата, наречена разделяне на управляващите, другата е взаимоотношението сред тях. Конституционният съд споделя, че не може сред управляващите да има китайски стени ", изясни Иван Гешев и акцентира, че проблемите би трябвало да се вземат решение, а не да се преекспонират с недемократични цели.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР