Бъдещата тол система засича средна скоростВодачите, които извършат тежко пътно

...
Бъдещата тол система засича средна скоростВодачите, които извършат тежко пътно
Коментари Харесай

КАТ води за акт нарушителите до районното

Бъдещата тол система засича междинна скорост


Водачите, които извършат тежко пътно нарушаване, да бъдат извеждани от автомобилния поток и наказвани в най-близкото районно ръководство на полицията. Такава заповед е издал през днешния ден основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Той самият я разгласи след изключителната среща при премиера Бойко Борисов с министри и представител на институции поради серията тежки произшествия от последните дни.

„ Призивът ми е, в случай че желаете да стигнете в точния момент, не нарушавайте правилника. В противоположен случай ще е належащо да посетите районното ръководство, което е в този сектор, а в отвън обитаемоте места то може да не е напълно наоколо ”, сподели още Маринов.

От КАТ не прецизираха публично за кои тежки нарушавания се отнася заповедта на основния секретар, само че „ Труд ” научи, че става дума за такива, които основават риск от злополука. Например – придвижване в спешната лента или насрещното платно на автомагистрала или двупосочен път, минаване на червен светофар, неспазване преимущество на пешеходна пътека и други На нарушителя няма да бъде съставян акт на пътя или улицата, а той ще бъде ескортиран от полицейски патрули до РПУ-то, където ще му се постанова наказването и ще изгуби 2-3 часа. Той няма да бъде арестуван за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи, каквато мярка се ползва и сега за пияни, дрогирани или без брошура.

Премиерът Бойко Борисов свика заседание поради произшествия от последните дни. В петък микробус с незрящи от Перник се удари челно в камион край ловешкото село Микре и починаха 9 души. Други осем жертви имаше в събота при още произшествия по пътищата в страната. Пред Борисов представителите на Министерство на вътрешните работи, транпортното и районното министерство, АПИ и службите за пътен надзор са показали ограничения, които приготвят от няколко месеца.

„ Премиерът ни сподели да действаме демократично и по закон. Нарушителите какво – няма да ги застрелваме, нали? ”, разяснява Министерство на вътрешните работи шефът Валентин Радев.

Строителният министър Николай Нанков заяви, че следващата година ще се строят 9 км от автомагистрала „ Хемус ” от Ябланица до Боаза и ще минат процедурите за още 50 км до разклона за Ловеч и Плевен, с цел да стартира строителството през 2019 година Нанков добави, че с въвеждането на тол системата следващата година ще има опция да се засича междинната скорост на колите от пункт до пункт, както е в Сърбия. По думите му по този начин ще се даде още „ добавена стойност ” на тол системата, с чиито данни ще се постановат санкции на нарушителите.

С промени в законите задължават превозвачите


Слагат видеорегистратори и колани в рейсовете

 Видеорегистраторите снимат пътната конюнктура отвън транспортното средство. Снимка: Труд Видеорегистраторите снимат пътната конюнктура отвън транспортното средство. Снимка: Труд
Видеорегистратори да бъдат инсталирани във всички транспортни средства, които правят публичен превоз. Това разгласи транспортният министър Ивайло Московски като една от ограниченията след изключителното съвещание при премиера.

С промени в законодателството снимащите устройства ще бъдат въведени до няколко месеца. „ Те ще са едни самобитни „ черни кутии ”, които снимат отвън транспортното средство и ще оказват помощ на Министерство на вътрешните работи при определяне на аргументите за произшествия ”, уточни министър Московски. Според него към този момент някои превозвачи сами поставят видеорегистратори, с цел да наблюдават водачите си.

Друга от ограниченията ще задължи рейсовете, без тези от градския превоз, да бъдат оборудвани с колани за пасажерите. Сега има такова условие, само че единствено в случай че коланите са сложени фабрично на седалките. „ В бъдеще ще определим един от евростандартите, чиито механически характерности следва да бъдат спазвани ”, добави Московски.

До седмица в Народното събрание ще бъде импортиран закон, който вкарва регистрационен режим за автосервизите и автоморгите. Такъв план е имало в два предходни Народното събрание, само че до гласоподаване не се е стигало. Премиерът Бойко Борисов е посъветвал Московски да го внесе отново.

По данни на Евростат за 2016 година


България е първа в Европейски Съюз по жертви на произшествия


588 убити у нас тази година

 Мотористите и пешеходците са измежду най-честите жертви на произшествия. Снимка: Труд Мотористите и пешеходците са измежду най-честите жертви на произшествия. Снимка: Труд
България заема първо място в Европейския съюз по брой на жертви при пътно-транспортни катастрофи през 2016 година с 99 починали на 1 млн. население. Това сочат данни на Евростат, оповестени във връзка Световния ден в памет на жертвите от произшествия. След нас се подреждат Румъния (97), Латвия (80), Полша (80) и Гърция (75). В противоположния завършек на скалата преди всичко е Швеция, следвана от Англия и Холандия.

588 души са починали от началото на тази година у нас и се чака броят им да е с към 10 % по-нисък от 2016 година, когато общият им брой е 708. Въпреки понижението, България ще остане и през 2017 година измежду водещите страни по смъртност.

За предходна година в Евросъюза са починали 25 624 души. Най-голям брой убити има във Франция – 3477 души, Италия – 3283 души, Германия – 3206 души.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР