Бъдещата премиерка е родена в Анкара преди 46 годиниМарк Рюте

...
Бъдещата премиерка е родена в Анкара преди 46 годиниМарк Рюте
Коментари Харесай

Туркиня застава начело на кабинета на Нидерландия

Бъдещата премиерка е родена в Анкара преди 46 години
Марк Рюте пожела да го наследи правосъдната министърка Дилан Йешилгьоз 

Симпатичната дама е известна като върла “анти-имигрантка ”

Имигрантка от Турция ще бъде новият министър-председател на Нидерландия. Дамата се споделя Дилан Йешилгьоз-Зегериус, родена е преди 46 години в Анкара и е министърка на правораздаването в кабинета на подалия на 10 юли оставка министър председател Марк Рюте.

Не някоя лява групировка, а точно той - досегашният водач на дясноцентристката демократична “Народна партия за независимост и народна власт ” (VVD) дефинира в четвъртък за своя приемничка симпатичната русокоса туркиня. При това тя ще го наследи както на лидерския пост в партията, по този начин и отпред на новото държавно управление.

То би трябвало да бъде формирано след плануваните за ноември парламентарни избори, само че съгласно социологическите изследвания болшинството холандци желаят VVD да остане на власт и отсега нататък.

В политическите портрети на Дилан Йешилгьоз ударението бе сложено върху обстоятелството, че в кабинета-пътник тя е може би най-върлият съперник на имигрантите. Нещо повече - с изключение на, че е за твърда ръка в решаването на болния за Нидерландия проблем, министърката на правораздаването е неприкрит последовател на концепцията за ограничение до най-малко на събиранията на разграничени фамилии на мигранти. Това е сновната причина, заради която падна кабинетът на Рюте, отсвирен от искащите “мек отговор ” на въпроса по-малки съдружни сътрудници. А Дилан Йешилгьоз освен е върла фенка на оптималното стесняване на опциите за събиране на въпросните разграничени фамилии, само че и упорства за тотално блокиране на процеса при положение на прекалено нарастване на пришълците в Нидерландия. И тук се стига до същински абсурд - досегашната министърка на правораздаването освен че е имигрантка, само че тя е пристигнала от Турция в Нидерландия тъкмо с помощта на параграфа в законодателството на страната, допускащ събирането на фамилии на бежанци. Когато е на осем годинки, майка ѝ я довежда дружно със сестра ѝ в страната на лалетата с помощта на виза, издадена от външното министерство в Хага, с цел да заживият дружно с таткото, който работел в Амстердам. После Дилан става холандка, приключва университет и прави блестяща политическа кариера.

Всъщност политиката е в кръвта ѝ, защото татко ѝ, който е юрист, е прочут кюрдски синдикалист. Той е заставен да напусне родината си след военния прелом там през 1980 година, защото е погнат от хунтата поради присъединяване му в митингите против комплотаджиите. Установява се в Холандия, където получава статут на политически емигрант, като не след дълго при него идват жена му и двете им дъщери.

След като приключва с отличие специалността “Социология и културни политика ” в университета на Амстердам, бъдещата министърка потегля по стъпките на родителя, посещавайки като начало сбирки на “леви ” и “зелени ” юношески кръгове. Тази “прогресивна среда ” обаче не я ентусиазира и не след дълго Дилан е призната в редиците на консервативните либерали от VVD, отпред на които към този момент е Рюте. Той ѝ предлага да се кандидатира през 2014 година за градски консултант в Амстердам и откакто е определена, тя притегля вниманието на медиите с упоритата си борба против уличното принуждение против дами и представители на ЛГТБ-общността.

През 2017 година тя е определена в националния парламент, а през 2021 година Рюте я взима в държавното управление, първо като отговорник за политиката в региона на климата и енергетиката, а по-късно като министър на правораздаването.

В политическите кръгове на Нидерландия Дилан Йешилгьоз е известна като “ястреб ”. Самата тя се дефинира като “емпатичен питбул ”, който е податлив на другарство, само че не се огъва и не оставя незавършено всяко стартирано нещо. В европейски проект пък коментаторите я “дислоцират ” в зоната на консерваторите.

Дилан Йешилгьоз е омъжена за мениджъра в националното опазване на здравето на Нидерландия Рене Зигериус, който е с еврейско родословие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР