Бъдещата пречиствателна станция в Пловдив, която за малко да бъде

...
Бъдещата пречиствателна станция в Пловдив, която за малко да бъде
Коментари Харесай

Петима се конкурират за пречиствателна станция за 60 милиона

Бъдещата пречиствателна станция в Пловдив, която за малко да бъде рисково забавена, най-сетне се задвижи. Проектът за над 59 млн. лева без Данък добавена стойност се финансира по оперативна стратегия " Околна среда " и би трябвало да се извърши до края на 2023 година Дългите обжалвания пречеха да се организира съревнование. Чак на 18 април е формиран напълно първият протокол на оценителната комисия и от него стават ясни претендентите - пет от огромните компании в сектора.

Няколко от огромните строителни компании въпреки всичко се появяват в надпреварата за разлика от други ВиК планове, където не демонстрираха интерес - в Тутракан и Шумен да вземем за пример, само че там и стойностите са сред 20 и 30 млн. лева

Любопитно е да се наблюдава какво ще се случи с " Джи Пи груп " в този търг, защото през ноември, директно след свадите около компанията и заръката на премиера да не печелят, компанията беше отстранена от поръчка за ВиК рехабилитация точно в Пловдив. Но пък подписа контракта за тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " за 180 млн. лева и за пречиствателна станция в Чирпан за 13.79 млн. лева с Данък добавена стойност, написа capital.bg.

Другият участник - " Главболгарстрой ", също е в напредък - групата на Симеон Пешов завоюва дребна права от " Струма ", връзката на Южната дъга с Околовръстното шосе в София за 119 млн. лева, пречиствателната станция в Тутракан за над 25 млн. лева, сектора сред Драгоман и Сливница за близо 98 млн. лева

В този търг ГБС са заявили за подизпълнител и " Кристална вода ", обвързвана с Румен Гайтански-Вълка.

" Хидрострой " за дълъг интервал печелеха интензивно поръчки за пречиствателни станции и ВиК инфраструктура в Златни пясъци, Видин и други, само че в последно време не са толкоз дейни в кандидатстването.

За разлика от тях компании като " Строително-предприемачески холдинг " видно се явяват постоянно на тези търгове по ОПОС, само че отпадат в хода им.

След като фирмите отстранят грешки в офертите си в инструкции от община Пловдив период, ще се задвижи търгът.

Тежки периоди

Досега търгът беше с неразбираема орис. Обществената поръчка беше оповестена преди повече от година - при започване на март 2018 година, само че обжалванията бавеха процеса съществено. През август 2018 година най-сетне бяха подадени офертите, само че нови тъжби в Комисията за защита на конкуренцията стопираха развиването.

Върховният административен съд (ВАС) се е съгласил с Комисия за защита на конкуренцията през октомври и отхвърля следващата словашката строителна компания " Водохосподарске Ставби ", която беше подадена при събирането на офертите през август. На 6 февруари и Върховен административен съд е отхвърлил настояването на словаците.

След седем месеца блокаж и безучастие процедурата още веднъж се задвижва.

Реконструкцията на пречиствателната станция е основна за района, защото в нея се преработват отпадъчните води освен на град Пловдив, само че и на Куклен, Марица, Белащица, Браниполе, Брестник и други. Необходимо е ново съоръжение, по-големи мощности и най-много решение на казуса с утайките.

Изпълнителят ще има 730 дни за осъществяване на плана. Ако до края на година се подпише контракт с реализатор, значи, че планът ще бъде подготвен най-рано в края на 2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР