Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна.

...
Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна.
Коментари Харесай

Сградата на новата детска болница е незаконна, според архитекти

Бъдещата национална детска болница ще бъде или противозаконна, или невъзможна. Това настояват архитекти и инженери.

Първоначално те бяха на мнение, че определената процедура е проблематична. Обжалването на поръчката за 98 млн. лева Пред Антимонополната комисия не даде резултат.

Снимка: bTV

Сега специалистите настояват, че градежът би бил противозаконен.

Сезиран е Върховният административен съд, а делото е планувано за понеделник.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-дълго за национална детска болница се борят педиатрите, тъй като в този момент другите отделения са разпръснати в цяла София.

Има опасения обаче, че градежът може още веднъж да се отсрочи.

Според арх. Бакалова, плануванаъа постройка сега е „ невъзможна”. За да бъде издигната, би трябвало да се промени градоустройството. Процедура, която лишава години.

Снимка: btvnovinite.bg

Според устройствените проекти, постройката на това място е 5-етажна, добавя още тя.

Според общината - смяна в подробния организационен проект не е нужна.

В новия Подробен устройствен план от 2011 година на мястото на тази постройка е планувано застрояване на 5 етажа по причина, че все още на изработването му, Медицинска академия не е поискала категорично потвърждаването на към този момент построения недодялан градеж.
Здравното министерство възобновява поръчката за национална детска болница Крайният период за подаване на офертите се удължава до 15 октомври
От общината не разясниха обаче дали има потребност от смяна в общия организационен проект.

Височината на постройката е противоречива и по различен параграф - с цел да дава отговор сеизмичността на региона, оптималната й височина е 8 етажа - с 4 по-малко от плануваното.

Снимка: btvnovinite.bg

Допълнителни проблеми има и в заданието - съгласно него, болничното заведение би трябвало да бъде издигната по европейски стандарти.

Проблем е и градивната експертиза. Поръчана през 2019 година, датите на обследванията в нея демонстрират, че те са от 2007 година

От Здравното министерство обясниха, че и преди обследването е предоставено от тях. Не е имало потребност от актуализиране, тъй като детайлите, изследвани през 2007 година, не търпят промени във времето.
Архитекти упорстват за нов механически паспорт на постройката, която ще обитава Националната детска болница Инж. Каралеев посочи възрастта на зданието като една от аргументите за некачествено строителство
Единственото, което се трансформира в структурата, са дефектите, зараждащи в резултат на въздействието на околната среда и злонамерената човешка интервенция, което е било обект на обследването, осъществено през 2019 година

Този отговор получихме и от компанията, изпълнила обследването. С допълнението, че с цел да дава отговор постройката на стандартите, е нужен градивен план с ясни инструкции. Каквито съгласно специалисти няма - 2 седмици преди да стане ясно кой печели публичната поръчка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР