Бъдещата конфигурация на силите в Народното събрание започва да придобива

...
Коментари Харесай

Резултатите от изборите: уравнение с шест известни

Бъдещата настройка на силите в Народното събрание стартира да придобива контури при към 77% преброени протоколи от вчерашните парламентарни избори. Най-важните моменти са в общи линии пет и е извънредно необикновено да се трансформират до излизането на окончателните резултати:

На първо място в изборите се обрисува да е ГЕРБ с резултат към 26% от подадените гласове. Победата на Бойко Борисов обаче ще е пирова, защото този резултат ще направи вероятността за сформирането на държавно управление от извънредно сложна до извънредно невероятна. Единственият метод за лъчение на нов кабинет в границите на това държавно управление ще е Българска социалистическа партия или някоя от огромните протестни обединения да се отметнат от предизборните си обещания да не се коалират. Българска социалистическа партия губи позицията си на втора политическа мощ за сметка на " ИТН " на Слави Трифонов, която към обед печели към 18.1%, изпреварвайки " столетницата " с към 3.2%. " Демократична България " отбелязва невиждано висок резултат от към 10% и за първи път от години изпреварва Движение за права и свободи (с към 0.6%). Вътрешна македонска революционна организация, която е досегашния съдружен сътрудник на ГЕРБ и по планирани данни се движеше към границата от 4% за влизане в Народното събрание, за момента получава единствено към 3.5% и остава " под чертата ". Това в допълнение ще усложни задачата на Борисов при опитите да образува експертен кабинет. Позитивни промени в поддръжката за Вътрешна македонска революционна организация до края на преброяването надали би трябвало да се чакат, защото партията на Каракачанов не се радва на особена поддръжка зад граница. За сметка на това протестната групировка " Изправи се! Мутри вън! " на Мая Манолова твърдо се движи към 5% поддръжка, което й подсигурява влизане в Народното събрание. Прави усещане, че партията БНО, която съставлява ползите на избягалия в Дубай хазартен необут Васил Божков, се доближава по резултат до Вътрешна македонска революционна организация и отбелязва поддръжка от към 3.1%.

Така най-общо казано, може да се каже, че ще имаме фрагментиран парламент с шест политически сили, като първата от тях има неголяма преднина от към 8%, втората и третата са със сравнителни изравнени сили, както и четвъртата и петата.

Прави усещане структурата на вота на българите в чужбина, които демонстрираха невиждана изборна интензивност, а някои от тях даже не съумяха да подадат своя глас поради привършване на изборния ден. Огромната поддръжка измежду българската диаспора отива при Слави Трифонов, за който отиват над 30% от гласовете, следван от " Демократична България " с към 17.6%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР