Бадеми, лешници, кашу, орехи, сусам - със сигурност поне един

...
Бадеми, лешници, кашу, орехи, сусам - със сигурност поне един
Коментари Харесай

Пълен пътеводител на полезните свойства на ядките

Бадеми, лешници, кашу, орехи, сусам - сигурно най-малко един тип от тези ядки са ви обичани!

Ето и няколко скъпи съвета за тях:

- Консумирайте ядки и семена 2-3 пъти седмично – за предпочитане сурови. Количеството зависи освен от времето, в което ги приемате, само че и от вида хранене, който сте си построили.
- Ако спазвате прецизна вегетарианска диета без мляко и яйца, потреблението е на практика всекидневна – по 15-20 бадема или по 25 лешника (съответно 10 бразилски ореха) на ден.
- Ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система или с холестерола, намалете животинските мазнини за сметка на мазнините от сурови ядки и семена. 

Научете повече за тях и не спирайте да се наслаждавате на лечебните им свойства и изгоди за организма!

Бадеми

Едни от най-предпочитаните ядки, поради усета и опцията добре да се съхраняват. Ценят се поради наличието на протеини в великолепно биологично качество, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин E. Включват ги в диети за предотвратяване на сърцето (самите бадеми наподобяват сърце). Помагат при малокръвие, нарушавания в зрението, хипертония. Намаляват риска от атерсклероза и меланхолия.

Бадемовото мляко е елементарно за храносмилане и не предизвиква стомашно-чревни ферментации. Поради това се предлага на кърмачки и дребни деца. Полезни обаче, са единствено сладките типове бадеми – горчивите съдържат огромни количества ефирни масла, които могат да нанесат щета на здравето.

Лешници

Богати на мазнини, само че елементарно гранясват. Подобно на бадемите, съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, витамин C, витамин E. Препоръчват се при бронхити, болки в ставите, хронична отмалялост, нервно напрежение, след тежки инфекциозни болести. Поради ниското наличие на въглехидрати, постоянно ги включват в диети за намаляване.

Кашу

Най-вкусната ядка, богата на протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамини от група B и витамин A. Има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства. С кашуто би трябвало да се внимава, защото съдържа оксалати и токсина урушиол. Последният се намира в обвивката на ядките и следва да бъде деликатно отхвърлен от фирмата-производител.

Орехи

Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C, витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подобаваща храна за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на наличието на йод се употребяват като средство за лекуване на болести на щитовидната жлеза. Идеалният вид е да се изяждат по пет ореха на ден.

Фъстъци

Съдържат най-вече витамин B3 и фолиева киселина, евентуално тъй като порастват подземен. Това ги прави подобаваща храна по време на бременност. Понижават риска от сърдечен удар, защищават от Алцхаймер и други дегенеративни проблеми. Подобно на кашуто, фъстъците съдържат оксалати и би трябвало да се заобикалят от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката.

Шамфъстък

Най-богати на желязо (след сусама) и са преди всичко по наличие на калий. Освен това съдържат шест пъти повече антиоксиданти от зеления чай, както и забележително количество аргинин (есенциална аминокиселина, която взе участие в построяването на мускулната тъкан). Допринасят за вярното действие на сърдечно-съдовата и нервната системи, за заздравяването на костите и зъбите (поради съществуването на фосфор и калций), покачват мъжката потентност.

Кедрови ядки

Изключително богати на протеини, което ги прави значима хранителна добавка, както за бременни и дребни деца, по този начин и за възрастни хора. Съдържат повече аминокиселини от месото и млякото, както и доста витамини и минерали. Влияят благотворно върху сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, усъвършенстват обмяната на веществата, ускоряват либидото. Добре е да се ядат сурови, защото са чувствителни към топлината.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР