БАБХ продължава с по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и

...
БАБХ продължава с по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и
Коментари Харесай

БАБХ продължава проверки за чумата по дребните преживни животни

БАБХ продължава с по-строгия контрол в областите Ямбол, Бургас и Хасково по отношение на чумата по дребните преживни животни.

До края на месец ноември 2018 година ще бъде извършен засилен контрол в тези области. Ветеринарните лекари ще посетят и ще вземат кръвни проби от животни в 249 обитаеми места от трите области.

Резултатите от пробите ще дадат по-ясна картина за здравния статус на популацията на дребните преживни животни и ще оказват помощ за вземането на защитни ограничения.

В рамките на изпълнявания надзор са установени 103 животновъдни обекта, в които са открити животни с антитела в 59 обитаеми места.

Пробите са взети от животните, отглеждани в 20-километровите надзорни зони към установените през юни и юли месец тази година огнища.

В резултат на доказаните проби Европейската комисия (ЕК) одобри решение за нови наказания и разшири зоната под рестрикции. Вместо 7 погранични общини, глобите обгръщат Бургаска, Ямболска и Хасковска области, които включват 29 общини.

Решението беше взето откакто в продължение на два месеца стопаните на фермата в Болярово попречиха ветеринарните управляващи да унищожават огнището на чума в обекта.

Към сегашния миг фермата е със статут на обект с доказано огнище на болестта.

При извършения по същото време контрол не са открити други огнища на болестта, а това съгласно БАБХ демонстрира, че обекта в Болярово се счита за причина за увеличение размера на инфектираната зона.

Все още важат рестриктивните мерки за придвижване на дребните преживни животни и артикули от трите области, които не са минали термична обработка.

От БАБХ разчитат на цялостното подпомагане от страна на притежателите на животновъдните обекти за дребни преживни животни при осъществяването на надзора на болестта. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР