БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в

...
БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в
Коментари Харесай

БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине за първи път в Бургаско

БАБХ удостовери огнище на африканска чума при домашни прасета в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Касае се още веднъж за нерегистрирано персонално стопанство, в което са отглеждани 14 прасета.

При визитата на екипа от специалисти от ОДБХ – Бургас в персоналното стопанство са открити единствено 6 броя живи свине. Взети са проби, които са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Това е първият случай на домашни прасета с позитивни проби в региона. БАБХ неотложно предприе ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство, и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.

Принудителното ликвидиране по човечен метод и обезвреждането на труповете на всички домашни прасета ще започва на следващия ден, 13 юли, при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване. Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. В надзорната зона попадат с изключение на обекти вид „ персонално стопанство “, 1 фамилна плантация за прасета и 3 стада с източнобалкански прасета. В 3-километровата защитна зона се планува превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни прасета. Клинични прегледи и лабораторен контрол ще бъдат осъществени в обитаемоте места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

В рамките на интензивно претършуване за заболели и умрели диви прасета в област Плевен, бе открит мъртвец на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол, област Плевен. Пробата е доказана като позитивна за Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Това е вторият случай на диво прасе с позитивна проба в региона. Във връзка с доказаните позитивни случаи при две диви прасета в общините Никопол и Белене, област Плевен и планове мъртвец на домашна свиня в землището на границата сред община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново, се планува превантивно евтаназиране и неутрализиране на всички домашни прасета, отглеждани в животновъдни обекти за персонални потребности (тип заден двор) и обекти, нерегистрирани по член 137 от ЗВД, в обитаемоте места на границата сред двете общини.

БАБХ още веднъж припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда и нечисти артикули. Отпадъци от свинско месо и артикули, както и опаковки от тях, не би трябвало да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, в това число трупове на отстреляни диви прасета, не би трябвало да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират. Изхвърлянето на всевъзможни боклуци, вътрешности и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространяване и предаване на вируса от домашни към диви прасета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР