БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР

...
БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР
Коментари Харесай

В БАБХ проспали 7 предупреждения за салмонела?

БАБХ е пропуснала 7 предизвестия за салмонела, съобщи пред БНР доктор Сергей Иванов от Активни консуматори по отношение на заплахата от заразяване, откакто стана ясно, че минимум 100 тона пилешко месо, импорт от Полша и инфектирано с бактерията, са стигнали до българския пазар. Припомняме, че Actualno.com сигнализира по тази причина още в петък, като цитира изявление на доктор Иванов пред малките екрани. Факт е обаче, че към 500 т. месо с бактерията не са конфискувани от магазинната мрежа. Те обаче не са рискови за потребителите, в случай че са обработени термично при съблюдаване на хигиена. Ето какво споделят доктор Иванов и министър Десислава Танева.
„ От последния ден на октомври досега България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 известия за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са към 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на заболели пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който дава отговор за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 позитивни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват единствено храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за най-малко 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни “, изясни той.
По-миналата седмица в София имаше 8 случая на болни със салмонела, което е нарастване, уточни още доктор Иванов и добави:
„ Имаме относително висока заболеваемост и на салмонела, и на доста други заболявания, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, създадена в България, със салмонела “.
Според него в тази ситуация би трябвало да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, тъй като става въпрос за рискови храни, за които е недоизказано.
Припомняме обаче,че в петък министърът на земеделието и храните Десислава Танева сподели, че 109 тона от общо 544 тона пилешко със салмонела са конфискувани от управляващите - останалите не са, като били безвредни, тъй като са минали обработка или не са изобщо осъществени на българския пазар. Танева разясни, че по настоящата нормативна база, когато се отнася за храна за директна консумация, незабавно щом се получи известието, се уведомяват потребителите и като образец уточни неотдавнашния случай със инфектирана румънска скумрия. Когато обаче продукцията не е за директна консумация, като в тази ситуация със салмонеленото охладено пилешко месо от Полша, което се употребява след термична преправка, не се осведомят потребителите.За въпросното пилешко месо са получени не 16, а 17 сигнала, уточни Танева и акцентира, че защото месото не било за директна консумация, а за преправка – не били известени обществено потребителите, другояче БАБХ, щели да предупредят.
За африканската чума по свинете, която мина през България през лятото, доктор Сергей Иванов разяснява:
„ При всеобщото заличаване през лятото, огромна част от свинското не беше унищожено, от домашните животни, а просто беше консервирано. Възможно е да има проблеми. Най-вероятно огромна част от консервите, направени през лятото, са нечисти с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, доста деликатно да подхождат към потреблението му “.
По думите му термичната обработка на храните и хигиената са методът да се избегнат болести от месо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР