Баба-Яга е загадъчно същество, което е описано в много славянски

...
Баба-Яга е загадъчно същество, което е описано в много славянски
Коментари Харесай

Баба Яга – загадъчното същество от митологията

 Баба Яга

Баба-Яга е загадъчно създание, което е разказано в доста славянски приказки, в това число и в наши. И до през днешния ден не са разгадани всички загадки към това тайнствено създание. Коя в действителност е Баба Яга?

Странното име на старицата учените превеждат друго. Едни са уверени, че „ яга “ идва от някои индоевропейски езици и значи „ отчаяние, болест, тъга “. А на езика на република Коми „ яг “ се превежда като „ борова гора “ или „ бор “, а с думата „ баба “ се обознавача дамата. Следователно, Баба Яга е горска жена.

Баба Яга живее в гората, лети на метла и се занимава с вълшебства. Помагат ѝ гъски, черни ездачи и „ три чифта ръце “. Изследователите дефинират три подвига на старицата: боец (в борба с нея героите минават на ново равнище на личностната зрялост); дарителка (тя дава на гостите си вълшебни предмети), а също и похитителка на деца. Трябва да се означи, че при всичко това тя не е еднопосочно оптрицателен персонаж.

Описват я като страшна бабичка с гърбица. При това тя още и сляпа и може да почувства, когато някой е влезнал в мазето ѝ. Къщата ѝ има кокоши крайници, което е породило у учените забавна догадка: античните славяни имали бит да вършат за мъртвите специфични домове, които издигали на стълбове, сходни на кокили, и по този начин къщите се издигали над земята.

Предполага се, че Баба Яга е самобитен проводник в света на мъртвите, който в света на приказките се показва като Далечно царство. Попадайки в къщата на Баба Яга, човек се оказва на границата на два свята, а също по този начин получава и избрани качества.

Според друга догадка Баба Яга е жена-знахарка. В древността лечителки ставали необщителни дами, които се заселвали в гората. Там те събирали растения, плодове и корени, изсушавали ги и от тях правели разнообразни илачи. Хората желали да употребяват техните услуги, само че в това време и се бояли, защото ги считали за вещици, свързани с нечисти сили и зли духове.

И в този момент внимание – съгласно някои откриватели Баба Яга е инопланетянка, пристигнала на нашата планета с изследователска цел.

В преданията се споделя, че тайнствената баба летяла на мета, която оставяла огнена следа. Това изложение доста припомня реактивен мотор. Естествено, античните славяни нямало по какъв начин да знаят за чудесата на технологиите, а по тази причина посвоеуми са изследвали огъня и гръмките звуци, които би могол да е издавал кораба на инопланетянката.

В изгода на тази интерпретация приказва и това, че идването на загадъчната Баба Яга съгласно описанията на античните нации е съпроводено с рухване на дърветата на мястото на приземяването и стихия с доста мощни ветрове. Всичко това може да се изясни с въздействието на балистичните талази, провокирани от действието на реактивна бликам. Славяните, живели по това време, си обяснявали тези неща с магьосничество.

Къщата, стояща на кокоши крайници, очевидно пък е била галактически транспортен съд. В подобен случай и нейните дребни габарити са обясними. А кокошите крайници са подставката, на която стоял корабът.

Според уфолозите външността на Баба Яга се коствала уродлива на хората, тъй като извънеземните същества надалеч не наподобяват добре.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР