Баба почина - с това кодово послание е дадена заповедта

...
Баба почина - с това кодово послание е дадена заповедта
Коментари Харесай

"Баба почина" - лъжата, с която започна Втората световна война

" Баба умря " - с това кодово обръщение е дадена заповедта за едно нахлуване, което слага началото на Втората международна война. Ръководи го 28-годишният офицер от Секретен сътрудник Алфред Науйокс, споделя " Дойче веле.

През август 1939 Райнхард Хайдрих, който малко по-късно става шеф на Главното ръководство по сигурността на Райха, декларира: " Фюрерът има потребност от причина за започване на войната ". Планът е бил напълно простоват: германците да инсценират серия от набези по границата, които да припишат на поляците. И по този начин да се снабдят с опрощение за нападението над Полша, почнало в ранните часове на 1 септември 1939 година. Най-важната част от проекта е било нахлуването в една немска радиостанция, намираща се на границата с Полша. И по-точно в немския град Глайвиц (на полски: Гливице; през днешния ден градът е част от Полша).

Кой е Алфред Науйокс?

" Нападението е било ръководено от 28-годишния офицер от Секретен сътрудник Алфред Науйокс. На 31 август 1939, към 16 часа, Науйокс получава позвъняване по телефона в хотел " Горна Шлезия ". От слушалката се чуват думите: " Баба умря ". Младият офицер знае: началото на интервенцията е обещано. Под неговото управление в радиостанцията нахлуват шестима мъже. Акцията е показана от нацистите като дело на полски деятели: " Внимание, внимание! Говори полската радиостанция " Глайвиц ". Предавателят е в полски ръце. Часът на свободата настъпи. " Обръщението продължава цели четири минути. Накрая един от нападателите споделя: " Да живее Полша! ". Нацистите са желали тези думи да доближат до целия свят.

" Това е една потресаваща неистина ", споделя по този мотив пред Дойче Веле историкът Флориан Алтенхьонер. Той е създател на книгата " Мъжът, който стартира Втората международна война. Алфред Науйокс: измамник, палач, терорист ". Провокацията обаче се проваля по механически аргументи: пропагандното обръщение на заговорниците е чуто единствено в региона на Глайвиц и не стига до Берлин. Но още същата нощ новината потегля по други немски радиостанции, които я тиражират. На 1 септември преди обяд Адолф Хитлер афишира пред Райхстага, че Вермахтът е отвърнал с огън. Целта е била нападението над Полша в утринните часове на 1 септември да бъде показано като неизбежна отбрана от страна на Германия, която е длъжна да се отбранява. А инсценираното нахлуване против радиостанцията в Глайвиц на 31 август 1939 година в действителност слага началото на Втората международна война.

След нападението в Глайвиц, Науйокс се издига в йерархията на националсоциалистическия режим. През септември 1939 той оглавява Техническия отдел на Главното ръководство по сигурността на Райха, под чиято шапка е и злокобната загадка полиция Гестапо. Отделът му се занимава интензивно с подправянето на задгранични банкноти, както и с производството на взривни субстанции и декодирането на противников сигнали. Той управлява интервенция по отвличането на двама английски секрети сътрудници от Холандия.

Фотогалерия: Нацистката инсценировка в Глайвиц и паралелите с днешна Украйна >

Две години по-късно кариерата му в Техническия отдел завършва. Той е упрекнат в корупция и е изпратен като боец на Източния фронт. Скоро по-късно обаче е назначен на много по-приятна позиция: във военната администрация в Белгия поема управлението на работа, бореща се против черния пазар. През 1944 отпътува за Дания, където провежда редица атентати против политически съперници. Още същата година той се връща в Брюксел. На 19 октомври 1944 година английски бойци задържат Науйокс в Белгия и го взимат в плен.

Година по-късно той е свикан като очевидец на процеса в Нюрнберг. По време на разпитите той признава част от действията си, включително за инсценираното нахлуване в радиостанцията в Глайвиц. Алфред Науйокс обаче отхвърля да е забъркан в действия, за които може да бъде изпратен на бесилото. Той хвърля цялата виновност върху починалия още от 1942 година Райнхард Хайдрих, който бил възнамерявал всичко и издавал съответните заповеди.

Животът на Науйокс след пандиза

Алфред Науйокс е предаден на Дания, където да дава отговор за осъществени там закононарушения. През 1949 година е наказан на 15 години затвор, като на втора правосъдна инстанция присъдата бива понижена на 5 години. Но още идната година - през юни 1950 - той е пуснат на независимост, откакто датското държавно управление взема решение да помилва няколко наказани немски военнопрестъпници. След като излиза на независимост той се връща в родния си град Кил, а по-късно се открива да живее в Хамбург, където стартира бизнес и се дами за четвърти път.
" Науйокс е един от дребното нацисти, които обществено описват персоналната си история. За него са излезли многочислени изявления в медиите ", споделя за Дойче Веле историкът Флориан Алтенхьонер. През 1960 в Лондон е издадена неговата биография, в чието написване той взе участие персонално. Заглавието ѝ гласи: " Аз съм индивидът, който стартира Втората международна война ". Книгата обаче по този начин и не е издадена на немски език.

През 1961 се появява филмът на режисьора Герхард Клайн " Случаят Глайвиц ", който обаче във Федералната република се прожектира единствено в студийните кина. В един лицей в Хамбург даже е било проведено мероприятие с " приятелското присъединяване на Науйокс ". Директорът обаче го предотвратява в последния миг.

Малко по-късно прокуратурата повдига обвиняване против Науйокс - това е петият опит да му бъде потърсена отговорност за действията му в работа на нацисткия режим. Напразно: през 1966 година Алфред Науйокс умира от инфаркт в Хамбург на 54-годишна възраст.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР