Баба Нурие от смолянското село Средногорци бе най-възрастната българка със

...
Баба Нурие от смолянското село Средногорци бе най-възрастната българка със
Коментари Харесай

Най-възрастната българка доживяла 110 без олио в менюто



Баба Нурие от смолянското село Средногорци бе най-възрастната българка със своите 110 години. Тя си отиде от този свят на 12 януари 2023 година, а нейните деца споделиха какви са били препоръките ѝ за дългоденствие.

„ Майка до 80-те си години бе доста здрава и не е влизала за дълго в болница. След това получи три леки инсулта, само че в относително дълъг интервал от време, а не един след различен. Лекарите споделят, че точно това е повода да остане в устойчиво здраве. Заради заболяване жлъчката ѝ бе отстранена, само че и тази интервенция не ѝ повлия значително “, споделя синът ѝ. „ Майка беше селска жена. Цял живот е работила на тютюна, гледала е картофи и боб. Винаги сме имали крава и надлежно мляко и домашно масло. Понеже бяхме доста деца, в никакъв случай не е работила държавна работа, с цел да може да има свободно време да ни отгледа. Пенсионира се като аграрни производител “, споделя другият ѝ наследник,пише ретро бг.

„ Тя не готвеше в никакъв случай с олио, а постоянно с домашно масло “, описват околните ѝ и споделят, че на това се дължало нейното дългоденствие. „ Никога не е била капризна в яденето, само че предпочиташе това, което сами сме си отгледали в градината. Имаше табиет след ястие да полегне и даже да си дремне. Винаги е била спокоен и балансиран човек. Не се ядосваше за щяло и нещяло, постоянно е уважавала другите. Не си припомням в миналото да е правила кавги. Никога не е вкусвала алкохол или да е пушила цигари “, прецизира синът на баба Нурие. Съпругът ѝ умира единствено на 36 години, а тя издъхва обградена от 14 внуци и 22 правнуци.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР