Баба Нурие на 110 г. е най-възрастният български гражданин, разкрива

...
Баба Нурие на 110 г. е най-възрастният български гражданин, разкрива
Коментари Харесай

Баба Нурие на 110 г. - най-възрастният български гражданин

Баба Нурие на 110 година е най-възрастният български жител, разкрива информация на Национален статистически институт от преброяването на популацията. Нурие Дерменджиева от Маданско е същинска рекордьорка - родена е на 12 октомври 1912 година и единствено преди 5 години за пръв път прогледна след сполучлива интервенция на едното око, осъществена от смолянските лекари.

Баба Нурие се осланя на шестте си деца, към този момент също баби и дядовци, като на всеки от тях гостува за един месец на ротационен принцип. Столетницата е гражданин на маданското село Средногорци, където са синовете ѝ. За живот повече от век баба Нурие не е споделила неприятна дума на някого съгласно децата ѝ.

" Баба ни също беше дълголетница, живя над 90 години. А нашата майка и да се е ядосвала на някого, не се е разбирало, запазвала си го е в себе си и не е правила в никакъв случай кавги. Не помня да е викала, добричка е ", споделя Мюмюне, едната щерка на столетницата.

Баба Нурие е израснала с доста сестри и братя в маданската махала Дъбово. О​мъжила се на 16 години и родила едно след друго 6 деца. Сега най-големият ѝ наследник Рамадан е на 78 години, следва го Мюмюне - на 75, а по-късно са Асан, Емине, Реджеп и Хризантема.

Столетницата ги отгледала в беднотия, в една стая в махала Рустан. Сега махалата е изцяло обезлюдена. А фамилията живее по общините Мадан, Рудозем и Смолян, където си построяват къщи. Баба Нурие има трудов стаж единствено от локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Но живот​ът ѝ минал все с тежък труд, гледала тютюн, картофи, боб. Преди 45 години умрял брачният партньор ѝ Реджеп. Той работил във флотационната фабрика, която била в Средногорци, болен от силикоза и умрял едвам на 52-годишна възраст.

Иначе междинната възраст на популацията у нас по данни на Национален статистически институт е едвам 73 години и 7 месеца - най-ниската в целия Европейски Съюз. Жените у нас не престават да са по-дълголетни. Живеят приблизително 77 година и 5 месеца, а за мъжете междинна дълготрайност на живота е 70 година и 2 месеца. Рекордът по дългоденствие на дамите у нас е в област Кърджали, където последните данни са за 79 години и 10 месеца, написа " 24 часа ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР