Баба и внуче сами полагат грижи за изоставената църква в

...
Баба и внуче сами полагат грижи за изоставената църква в
Коментари Харесай

Баба и внуче спасяват изоставена църква

Баба и внуче сами поставят грижи за изоставената черква в хисарското село Краснаво. Храмът "Свети Димитър " е съвсем опустошен. Не са останали икони, а облиците на светците по стените към този момент са избледнели.

Подтикната от вярата една стара жена от селото отключва всеки ден потъналия в давност храм. Дори се качва да бие камбаната, макар че това може да бъде рисково. Баба Мария обаче е непримирима и си мечтае скоро вратите на храма още веднъж да се отворят за миряните. Предава своята вяра и на внучето си Стани.

Историята към този момент добива известност във фейсбук. За баба Мария и нейния внук описа Магдалена Димитрова, която разгласява фотоси на църквата в групата Изоставено в България. Трогнатите от смелостта и добротата на баба Мария са стотици.

Пред Novini.bg момичето описа, че е била впечатлена от упоритостта и желанието на баба Мария. "Никога до момента не съм виждала черква в такова положение... Реших да ревизира дали работи, защото беше и Архангелова задушница, искахме да запалителен свещи... Точно тогава баба Мария и внучето й отключваха и ме поканиха вътре да видя ", показа Магдалена.


Снимка: Магдалена Димитрова

Въпреки че има проект за реституция, ремонтът още не почнал. Затова и баба Мария и нейния внук се надяват, до момента в който кметството реши ориста на църквата, положителни хора да оказват помощ за възобновяване на мястото. Дотога всеки може да се поучи от упоритостта на една стара жена, която не се оплаква, а търси метод да реализира задачата. Защото в случай че храмът бъде възобновен, това ще зарадва освен баба Мария, а и нейните съселяни.



Снимка: Магдалена Димитрова
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР