Б роят на хората с високо кръвно налягане (хипертония) в

...
Б роят на хората с високо кръвно налягане (хипертония) в
Коментари Харесай

Броят на хипертониците в света почти се е удвоил за 30 години

Б роят на хората с високо кръвно налягане (хипертония) в света съвсем се е удвоил през последните 30 години - от 650 милиона на 1,28 милиарда.

Около половината от тях не са наясно със положението си, известно като "тихия палач ", оповестяват международните организации, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Първият "цялостен световен разбор на трендовете, откриването, лекуването и контрола на хипертонията ", е оповестен от СЗО и лондонския Импириъл колидж в здравното списание "Лансет ".

За задачите на проучването създателите му са анализирали данни от измерванията на кръвното налягане на повече от 100 милиона души на възраст сред 30 и 79 години в 184 страни.

Учените са стигнали до извода, че от 1990 до 2019 година броят на хората с артериална хипертония "се е нараснал от 650 милиона на 1,28 милиарда ".

От СЗО означават, че високото кръвно налягане "значително усилва риска от сърдечни, мозъчни и бъбречни заболявания и е една от водещите аргументи за гибел и болести в света ".

Състоянието се разпознава елементарно посредством премерване на кръвното налягане и може да бъде лекувано дейно с евтини медикаменти.

Изследователите са открили, че въпреки за повече от три десетилетия делът на хората, страдащи от хипертония в света, да се е "променил малко ", общият им брой се е нараснал съвсем двойно. Експертите изясняват това с увеличението на популацията и повишаването на междинната му възраст.

Освен това понастоящем жителите на страни с ниски и междинни приходи страдат от високо кръвно налягане по-често, до момента в който в богатите страни делът на пациентите с хипертония е намалял.

През 2019 година този дял е бил най-нисък в Канада, Перу и Швейцария и най-голям измежду дамите в Доминиканската република, Ямайка и Парагвай, и измежду мъжете в Унгария, Парагвай и Полша.

Повече от милиард души с високо кръвно налягане (82 % от международното население) живеят в страни с ниски и междинни приходи на глава от популацията.

Макар хипертонията да е относително лесна за разкриване и лекуване, към 580 милиона души не знаят за нея, защото в никакъв случай не са били диагностицирани. Около 720 милиона души не получават нужното лекуване.

Проблемът е изключително осезателен в редица африкански страни южно от Сахара, страни в Централна, Южна и Югоизточна Азия и тихоокеанските островни страни.

Според Маджид Езати, професор от лондонския Импириъл колидж и един от създателите на проучването, фактът, че хората с високо кръвно налягане по света към момента не получават нужното лекуване може да се смята като "провал на публичното опазване на здравето ".

Около 17,9 милиона души, съставляващи една трета от смъртните случаи в международен мащаб, са умряли от сърдечносъдови болести, като хипертонията е главен рисков фактор.

Освен генетично влечение, съществува "цунами от променливи рискови фактори ", свързани с метода на живот - нездравословно хранене, физическа неактивност, тютюнопушене, приложимост на алкохол, неконтролиран диабет, затлъстяване, напомнят специалистите.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В службата въведохме предписание - за всяка ругатня да слагаме в касичката по 20 стотинки. Първоначално си мълчахме, след това един сътрудник постави 100 лв. и… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.Последни " Нашата опозиция тук, в Панджшер, едвам стартира ", съобщи Ахмад Масуд, който е наследник на командира Ахмад Шах Масуд, основна фигура в афганистанската опозиция, погубен през 2001 г.Те бяха задържани, откакто взеха решение да посрещнат изгрева, " кацнали " върху статуята на ХристосКакво още сподели служебният министър на околната среда и водите Асен ЛичевЧетвъртият сезон на хитовата фамилна комедия се завръща с щура почивка в Албена " Бадри 313 " се употребява с огромно въздействие и престиж в новия режимКрис Прат е отпред в ранглиста за най-високоплатени телевизионни актьориЕто и причините им защоПричината - фотография на голо бебеЕдин от обвинените все още на осъществяване на закононарушението е бил чиновник на Национална работа за защита (НСО)Това е втори опит на звездната двойка да се ожениФункцията ще улесни запазването на линкове за по-късно " Не съм подготвена да бъда претендент за министър председател, считам, че човек би трябвало да си тежи на мястото ", разяснява МитеваКакво е разискал председателският съвет на парламентаВижте по какъв начин да си ги приготвите:Изследване: Ефективността на ваксини
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР