Б ирманската котка е една от най-красивите породи. Предците на

...
Б ирманската котка е една от най-красивите породи. Предците на
Коментари Харесай

Това е идеалният домашен любимец за всяко семейство

Б ирманската котка е една от най-красивите породи. Предците на тази луксозна котка са живеели в бирманските храмове и са се считали за свещени животни.

Според легендите в древността бирманските котки нееднократно са спасявали храмове от пожари и са предупреждавали жителите им за нахлуване. Алтернативното название на породата е Свещена Бирма.

Бирманската котка е освен красива, само че и доста спокойна и приятна, което я прави желана за домакински любим, споделя

Бирманската котка е кротка, когато седи в скута ви, и игрива, когато усети, че сте в въодушевление да поиграете с нея.

Положителни качества:

Бирманската котка е извънредно общителна и лесна за развъждане, което я прави съвършен домакински любим. Тя обича да бъде измежду хора. Свещената бирманска котка може да бъде разказана като "умерена " котка. Тя е игрива и дейна, само че не е взискателна, общителна, само че не е център на вниманието.

Характеристика:

Котенцата от породата Бирманска котка се раждат чисто бели. Едва след шестия месец се появява присъщото оцветяване.

Мъжките екземпляри на породата доближават до 6, а от време на време до 8 кг, женските - до 4-5 кг. Тялото е приблизително по мярка, леко издължено. Крайниците са къси и мощни, лапите са кръгли. Главата е с кръгла форма, с мрачен нос. Краищата на лапите са чисто бели. Ушите са дребни, на огромно разстояние едно от друго и са леко наведени напред, като ъгълчетата им са заоблени.

Върху муцуната, ушите, краката и опашката Бирманската котка има тъмни петна като Сиамската котка. Петната би трябвало да са идентични на цвят и да контрастират със светлата четина на тялото, която би трябвало да е светлобежова на цвят.

Размери:

Средноголяма

Тегло:

От 4,5 до 8 кг.

Хигиена и здраве:

Бирманската котка е доста здрава и не е податлива на генетично обусловени болести. Както множеството представители на дългокосместите породи, Бирманската котка може да страда от хипертрофична кардиомиопатия - болест на сърцето, която може да докара до съдбовни последици.

Козината на бирманската котка е мека и копринена, само че тя се обгрижва по-лесно в сравнение с тази на персийската. За да се поддържа, изисква разресване един път седмично с гребен и четка. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от постоянни имунизации, проучвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

Продължителност на живот:

12-16 години

Страна:

Мианма, Франция

Произход и история:

Макар произходът на бирманските котки да е неуточнен, две от тях са импортирани във Франция през 1919г. и с тях се основава породата, добила известност в западния свят. Породата обаче е съвсем на изгубване през Втората международна война. Тогава се прави кръстоска сред доста по-масово публикуваните дългокосмести породи (предимно персийските котки), както и сиамските разновидности, с цел да се възроди породата.

До началото на 50-те години на ХХ век се основават и чистокръвни бирмански породи. Възстановената порода е приета в Обединеното кралство през 1965 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР