Б ългарската православна църква чества Света мъченица Юлия девица на

...
Б ългарската православна църква чества Света мъченица Юлия девица на
Коментари Харесай

Днес да честитим празника на всички с тези имена

Б ългарската православна черква празнува Света мъченица Юлия девственица на 16 юли.

Легендата споделя, че Юлия е родена в Картаген, евентуално при започване на V век и произхождала от знатно християнско семейство.

През 429 година вождът на вандалите Гейзерик минава Гибралтарския проток с 80 хилядна войска и разрушава римските войски на територията на днешно Мароко. В идващите години той последователно уголемява властта си в региона.



През 439 година Гейзерик атакува ненадейно Картаген, столицата на римската провинция Африка и четвъртия по значителност град в империята. Картаген е високомерен съвсем без пердах. Вандалите пленяват и огромна част от римския флот, намиращ се в пристанището. Това им разрешава бързо да завладеят Сардиния, Корсика и Балеарските острови. През 442 година вандалите към този момент имат надзор над огромна част от Средиземно море и Рим търси мир, против признание на кралството им. Нападенията им обаче не престават да блокират търговията, а пиратските им нападения всяват смут в крайбрежните римски градове.



Според житието ѝ Св. Юлия била измежду поробените римски жители при завладяването на Картаген. Купил я търговец от Сирия, който се опитвал да я откаже от вярата ѝ, само че тя не се отрекла от Христос.

Придружавайки господаря си, Св. Юлия попаднала на остров Корсика по време на езически празненства.

Девойката отказала да взе участие в ритуалите на езичниците, поради което била подложена на унижения и жестокости. Накрая мъчителите ѝ решили да я погубят със гибел като тази на Иисус Христос. Затова създали кръст и на него разпнали мъченицата.



Тогава душата ѝ се трансформирала в бял гълъб и изхвърчала през устата ѝ от мъртвото тяло към небесата.

Според националните вярвания през днешния ден е вторият ден - Пърлига, от по този начин наречените горещници - най-горещите дни в годината, в които не се пали огън, с цел да не пламнат домът и стопанството, не се върви на нивите, с цел да не изгорят и не се похваща нова работа, с цел да не стане на пепел.

Имен ден през днешния ден честват Юлия, Юлиян, Юли, Юлияна. Името идва от месец юли, който е наименуван на именития римски консул, политик и военачалник Гай Юлий Цезар. Юлий на латински значи отдаден или блажен от Юпитер – основния господ в древноримския мавзолей.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В ресторанта: - Бихте ли ми споделили дали в наденицата има генно модифицирани артикули? - Ама и Вие сте един шегобиец! В нея изобщо няма… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЖертвите са момчета на по 15 годиниСпоред някогашен шеф на „ Бул Био – НЦЗП ” я му е оказвала напън за сключване на неблагоприятен контракт с задгранична адвокатска кантораПострадали ще са главно крайбрежните райониБорис Горячев в продължение на три седмици се е борил с COVI-19Всички ваксини против COVID-19 са минали през общоприети проби за сигурност, преди да бъдат утвърдени за употребаРемонтът в сектора от Чирпан до Стара Загора продължи повече от в началото оповестеното времеОснователят на група " Звуки Му " е умрял на 70 годиниМинистър-председателят разяснява и трагичния случай с падналия изтребител в Черно мореЗам.-директорът на лечебното заведение съобщи, че протестиращите желаят оставката на министър Стойчо КацаровТя разгласи, че е отклонила номинацията още във вторникВижте коментара на началника на РДПБЗН-Стара Загора Антон КолевДесетки са починалите, а 1300 души са в неопределеност след най-тежките наводнения в района от десетилетияВижте данните за последното денонощиеОт пожарната в града потвърдиха, че са изпратили три екипа със чиновници, които да овладеят бедствието
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР