Б ългария се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ

...
Б ългария се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ
Коментари Харесай

Румен Радев: България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ

Б ългария се стреми да притегли повече вложения от Съединени американски щати в региона на осведомителните технологии и нововъведенията. Съединени американски щати е един от софтуерните водачи в света и сполучливите двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на Съединени американски щати, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън.

Разговорът се организира в границите на Шестата Среща на върха на Инициативата "Три морета ", оповестяват от президентството.

Представителите на Конгреса показаха пред българския държавен глава поредната поддръжка на Съединени американски щати за "Три морета ", в това число за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на "Три морета " за енергийната диверсификация в района и за развиването на инфраструктурната съгласуваност сред страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развиване на обединена и просперираща Европа, оповестяват още от пресцентъра на президентството.

Двустранното партньорство в битката с корупцията, също разисквано по време на срещата.

"Наложените от Съединени американски щати наказания по Глобалния закон "Магнитски " на български жители и компании са явен знак в поддръжка на устрема на гражданското общество за реализиране на действителни резултати в одобряването на върховенството на правото ", акцентира президентът Радев.

"Корупцията е зложелател на положителните управнически практики и на демокрацията ", акцентираха представители на Конгреса на Съединени американски щати. Те сложиха и въпроса за положението на медийната среда в България, която в интернационалната ранглиста на "Репортери без граници " за медийна независимост заема 112-о място. По думите на президента, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е належащо цялостното изсветляване на финансирането на медиите в страната, изключително във връзка с получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува директна взаимозависимост сред високите равнища на корупция в дадена страна и неналичието на медийна независимост ", акцентира още президентът.

Двустранното партньорство в областта на киберсигурността и защитата също бе разисквано по време на срещата.

Високо ценим поддръжката на стратегическите ни сътрудници – Съединени американски щати, Европейска комисия, Германия.

Реализацията на предпочитаните планове на самодейността "Три морета " ще промени радикално обстановката в нашия район и Европа като цяло.

Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на полемиките във втория ден на самодейността "Три морета ".



"Реализацията на предпочитаните планове на самодейност "Три морета " ще промени радикално обстановката в устойчивото развиване на нашия район и Европа като цяло. Постоянното развиване на тези планове - 90, през 2021 година демонстрира равнището на нашите упоритости. Въпреки това тези упоритости демонстрират, че има забележителен недостиг и сме изправени пред нуждата да ги осъществяваме, без значение от бюджета, което дава още един мотив за полемика какъв брой ефикасни сме ние в осъществяване на трансграничните, вътрешнорегионалните подходи като развиваме многогодишната европейска финансова рамка и нашите проекти ", добави президентът.

Той напомни, че в четвъртък на форума беше разисквана визията по какъв начин да бъде развито по-добро съдействие и съгласуваност в образованието, науката, технологиите и нововъведенията като основа и гаранция за разцвет, бъдещо развиване и конкурентоспособност.

"Вярвам, че нашите открити и всеобхватни полемики проправят път към усилването на устойчивото развиване. Това е ключът към триумфа. Щастлив съм да кажа, че ще стартираме нашата среща с приемането на взаимната софийска декларация, която ще показва нашата жизнеспособност, учредена върху нашата обща политическа воля и задължения ", добави Румен Радев.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев организира срещи с "Гугъл " и "Амазон "

България е подготвена да насърчи фирмите, които влагат в развиването на човешкия капитал, да разширят своето наличие в страната.

Това съобщи президентът Румен Радев който организира срещи с представители на софтуерните колоси "Амазон " и "Гугъл ". Двете компании са измежду над 400-те участници в интернационалния бизнес конгрес, който се организира в границите на Инициативата "Три морета ".

"Ежегодно български младежи заемат призови места на интернационалните олимпиади по математика, физика и компютърна филология и страната ни има за цел да развие среда, в която те да осъществят своя гений ", уточни президентът. Румен Радев означи и одобряването на България като "столица " на осведомителните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развиване на новостартиращи компании, което се прави оценка от вложителите.

Представителите на "Амазон " и "Гугъл " поздравиха българския президент за включването на научната и просветителната съгласуваност към целите на Инициативата "Три морета " и показаха интерес към развиване на общи планове.

Платформите на "Гугъл ", употребявани за организацията на отдалечено образование в междинните учебни заведения заради пандемията, към този момент са потвърдили своята деловитост и дават отговор на задачите на Инициативата, показаха от компанията. Дигитализацията на стопанската система постоянно води до добавена стойност и нови работни места, бе очебийно още на срещата. Обща бе и позицията, че без научна и просветителна кохезия в Европа не може да се развива модерна инфраструктура в района, нито да се реализира действително обществено и икономическо доближаване в Европейския съюз.

Продължава срещата на върха на самодейността "Три морета ", която сплотява 12 страни от Европейския съюз сред Балтийско, Адриатическо и Черно море. В рамките на събитието в Националния замък на културата, се организира и бизнес конгрес, в който вземат участие над 400 представители на българския и задграничния бизнес.

В тазгодишната Среща на върха с изключение на държавните глави вземат участие и висши представители на изпълнителните управляващи на страни участнички. В четвъртък в първия ден от срещата, присъединяване взе и американският президент Джо Байдън. Той съобщи, че районът има необикновен капацитет и трансферира дебатите към тематика сигурност и битка с корупцията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР