Б ългария има най-голям интерес от европейската интеграция на нашите

...
Б ългария има най-голям интерес от европейската интеграция на нашите
Коментари Харесай

Радев: Най-важно е възстановяването на диалога на всички нива със Скопие

Б ългария има максимален интерес от европейската интеграция на нашите съседи, сподели президентът Румен Радев на взаимната конференция с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който е на двудневно публично посещаване у нас.

Радев обаче съобщи, че на разширението на Европейски Съюз не би трябвало да се гледа механично.

"Това не е спринт, при който би трябвало да финишираме в тъкмо несъмнено време, това е взаимно пътешестване на другари в един резистентен и необратим развой ", сподели президентът.

Президентът Радев още веднъж посочи в отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония, че най-важната задача е възобновяване на пълноценния разговор на всички равнища сред София и Скопие .

На въпрос дали Скопие извършва условията, Радев сподели, че има цялостен лист от официални условия, на които би трябвало да се отговори, само че съобщи, че най-голямата цел е младежите в двете страни, когато паднат границите, да не се ненавиждат, да бъдат отворени един към различен, да се употребяват с почитание и с съгласие.

"Това е най-голямата цел, по която работим ", сподели президентът Радев и уточни, че е сложил задача на служебното държавно управление да мислят допустимо ли е да съберат дружно младежите от двете страни.

"Вместо да изплащаме ограничения просто, с цел да държим туризма жив, дано страната да даде пари на тези хотели, които ще поемат цялостната прехрана на деца, възпитаници от България и Република Северна Македония ", предлага Румен Радев.

Той е отправил това предложение към президента Стево Пендаровски по време на взаимното им посещаване в Рим.

Румен Радев изрази вяра, че това ще бъде значима стъпка и тя ще отвори вратите на двете страни към стабилно, устойчиво бъдеще, в което ще имаме другарство не на документи и заявления, а действително другарство и почитание сред хората от двете страни на границата.

Президентът на Португалия с публична аудиенция в България по покана на Румен Радев. Държавният ни глава посрещна Марселу Рибелу ди Соза с гала пред храм-паметника "Св. Александър Невски ".

Президентът на Португалия постави венец пред Паметника на незнайния боец, а по-късно на "Дондуков " 2 се организира и среща на четири очи. След нея двамата президенти дадоха конференция.

"Планът за възобновяване и резистентност не са просто пари, налети в страните, това е инвестиция в нашата взаимност и инвестиция в нашата мощ ", сподели президентът Радев.

"България, както и Португалия, отдава огромно значение на този проект и по тази причина ние сме сложили ясни цели. На първо място този проект би трябвало да води към рационализация на страната и основаване на условия за съдбоносен растеж на икономическото развиване на страната. На второ място, би трябвало да способства по този начин, че в страната да се вкарват водещи международно потвърдени технологии и да се слага необикновен фокус върху нововъведенията. На последващо място, проектът би трябвало да обгръща допустимо максимален брой хора, да се влага в човешки капитал ", сподели Радев.

Румен Радев добави, че Планът би трябвало да обърне съществено внимание на просветителния бранш и опазването на здравето.

"Трябва да води до такива политики, които да способстват за усилване на опазването на здравето и опцията хората да получават качествени услуги, оптимално положително обучение и вероятност за професионално развиване в страната, в която живеят. Разбира се, Европа е отворен дом за всеки и всеки може да избира къде да учи, живее и работи, само че и България, и Португалия имаме да решаваме общ проблем. Тревогата, която споделихме, е, че повече от 20% от нашето население, и то дейното и трудоспособно население, което има знанията и потенциалът да се осъществя професионално, повече от 20% са на открито. Това слага на голямо тестване обществените ни системи. Разчитаме по този начин да структурираме този проект, че водейки се от тези цели, да подсигуряваме точно младежите в България и Португалия да намират вероятност в своята страна ", уточни президентът.

Той благодари на португалския президент за справедливото решение за систематизиране на имунизациите против ковид.

"Благодарение на това решение, имунизацията в България се форсира доста ", уточни Румен Радев.

Емиграцията на млади и подготвени хора и застаряването на нация е общ проблем с България.

Това съобщи президентът на Португалия. Той акцентира, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се усили раждаемостта.

Марселу Рибелу ди Соза разяснява и целите на Националния проект за възобновяване и резистентност.

"Имаме националния проект за възобновяване и резистентност на всяка страна, което подсигурява европейските фондове за идващите 7 години да бъдат разпределени. На първо място е опазването на здравето. За опазване на здравето се изисква директно финансиране, с цел да се предотвратят бъдещи епидемии и застрашаване на здравните системи на страните. Вторият е общественият въпрос. Друг приоритет е обвързван с цифровизацията. Друг е енергийното развиване. Днес Португалия употребява възобновими енергийни източници по пионерски метод в Европа, които разрешават да не използваме нуклеарна енергетика ", сподели Марселу Рибелу ди Соза.

"Ваксинацията в Португалия беше най-важното нещо за излаз от пандемията. В този миг към 2 милиона португалци от 10 милиона са изцяло имунизирани. 3,5 милиона имат първа доза. Онези, които са прекарали ковид, са 900 000. Следователно 6,5 милиона португалци имат някаква отбрана. Това е приоритет, чийто темпове ускоряваме и считаме, че в границите на Европа би трябвало да има заслужено систематизиране на имунизациите, което да разрешава тези, които не са имали опция да получат нужната бърза доставка, да могат по обективен метод да имат достъп до имунизацията ", разяснява още португалският държавен глава.

Португалската делегация ще остане в София и на следващия ден.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Разговарят двама съкилийници: - Ти защо си тук? - Жертва на конкуренцията. -??? - Изработвах по-качествени пари от тези на банката. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТя работела без лиценз или позволение от министерството на здравеопазванетоПротестиращите желаят оставката на основния прокурор Иван ГешевМаскирането на сънливостта с кофеин може даже да е опасно„ Онези, които притискат Турция по този метод, ще изгубят значим другар ”, предизвести ЕрдоганГрафичният процесор ще предложи обилни възможностиМеждународният напън да бъде научено повече за произхода на пандемията нарастваЦентралната емисия на Новините на NOVA доста усилва преднината сиВижте какви са новите правилаЕдна от най-големите звезди в Холивуд беше упрекнат в полови похищения през 2017 г.Вижте какво споделиха политическите водачи във връзка 2 юниРусия първа в света започва всеобща имунизационна акция против ковид. Но в този момент изостава. Вижте защоАвтомобилът е с мощ 1914 к.с., форсира от 0 до 100 км/ч за 1,97 секунди и има пробег до 547 км!Меркурий ще остане назадничав в знака на общуването от 29 май до 22 юниВижте прогнозата за времето до края на работната седмица Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР