Б ългария и Португалия са обединени от историята си, от

...
Б ългария и Португалия са обединени от историята си, от
Коментари Харесай

Радев: България и Португалия са единни в стремежа си да работят за по-добро бъдеще на Европа

Б ългария и Португалия са обединени от историята си, от богатото културно завещание и вдъхновението на нашите нации да работят за по-добро бъдеще.

Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където със брачната половинка си Десислава Радева участва на лекция на тематика „ Европа – вероятност за бъдещето “, изнесена от португалския държавен глава.

Днес е вторият ден от формалното посещаване на Марсело Ребело де Соуза по покана на българския президент.

В Аулата на Софийския университет президентът на Португалската република, който е бележит учител и откривател с академична кариера в областта на правните и политическите науки, беше почетен с почетно звание „ Доктор Хонорис Кауза “.

Впечатляващо е да се види по какъв начин академични професор със своите задълбочени знания способства за развиването на актуалната политика в Европа, акцентира Румен Радев.

Марсело Ребело де Соуза акцентира от своя страна, че оказаният от Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ жест значи доста за всеки научен човек. По думите му демокрацията значи независимост и господство на закона. Тя е непрекъснато предизвикателство, изисква ежедневна смяна към по-добро, а дейностите ни или усъвършенстват, или утежняват качеството й.

„ Трябва да помислим за бъдещето на Европа, с цел да отговорим на очакванията на хората. От отговора на всички провокации пред Европейски Съюз зависи бъдещото му световно място “, уточни в лекцията си португалския президент.

По-рано денем Румен Радeв и Марсело Ребело де Соуза посетиха Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “. Двамата разгледаха експозицията „ Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека “, съдържаща три съчинения, съхранявани в Библиотеката: "Джихан-нюма " (Огледало на света) от 1732 година на създателя Кятиб Челеби, "Тарих ел-Хинд ел-Гарби ел-мусемма би хадит-и нев " (История на Западните Индии) от 1730 година и "Нузхат ал-муштак фи хтирак ал-афак " (Книга за забавление на копнеещия да преброди страните) – ръкопис от 1556 година на Мухаммад б. Мухаммад ал-Идриси. Част от показаната експозиция бе и първото издание на Нюрнбергска хроника от Хертман Шедел, отпечатана на 12 юли 1493 година от Антон Кобергер.

В Националната библиотека българският и португалският президент разгледаха и зала „ История на книгата “, в която са изложени Бориловия синодик от XIII в. и Енинския деятел от XI в. Двете извънредно скъпи книжовни творби са включени в регистъра на програмата на ЮНЕСКО „ Паметта на света” за запазване на международното писмено завещание.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Шефът: - Иванов, от Вас би станал съвършен нарушител! - Защо, шефе? - Не мога да открия нито една диря от работата, която сте свършили… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВ същото време температурите в южните окръзи се повишават, курортите са цялостни с туристиВижте какви са променитеЕрдоган е получил първата си доза от китайската ваксина „ Синовак ” на 14 януариПо данни на в. " Целеше цайтунг " закононарушението е обвързвано със правосъден спорЦимане имат най-здравите сърца в светаКомисията следи събитията у нас и те ще бъдат отразени в упования през юли отчет " Самоувереността е всичко ", написа певицата в ИнстаграмКомпанията работи по платформата от няколко месецаОт МОН регистрират триумф в представянето, макар отдалеченото обучениеТова оповестиха от Националната организация за приходитеТе ще се проведат в регионите " Люлин ", " Триадица " и " Подуяне " Той е помагал на парашутист и е получил тежка черепно-мозъчна травмаТ.нар. закон " Магнитски " носи името на московския юрист, който през 2009 година умира в съветски следствен арестВ сряда здравното министерство оповести данни за 68 милиона лв. загуби на лечебното заведениеРазследването е предоставено на Национална следствена службаЖурналистите на двете медии ще изиграят другарски показателен мач броени дни преди началото на първенствотоОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР