“Азов се предаде. Обезобразен, той се надигна от дълбините на

...
“Азов се предаде. Обезобразен, той се надигна от дълбините на
Коментари Харесай

Александър Проханов: Бронираният влак на руската мечта

“Азов ” се съобщи. Обезобразен, той се надигна от дълбините на подземието, пържен в пъклен тиган. " Отидохме в Одеса и отидохме в Херсон. " По стените се развяват червени флагове, по пазара се въртят съветски рубли.

На “Първи канал” демонстрираха филм за чудовищна Русия, състояща се от крадци, корумпирани прокурори, подли чиновници и сиромаси. Нима продуцентът, който пусна този филм на екрана по време на военните дейности в Украйна, е сътрудник на СБУ? Слухът смущаващо популяризира новините за въздействието на олигарсите върху хода на военните дейности.

И в тези условия на победи на бойното поле, комплициране в пропагандата, измежду паники и различия, ние сътворяваме придвижването на съветската фантазия, придвижване, което проповядва неизбежността на съветската победа, популяризира дълбокото, в самата вътрешност на съветския исторически животпобедоносен код – желанието за идеално съществуване, за обективна, красива страна, която неизбежно ще възникне, когато ракетите спрат да летят и димът се разпръсне над разорените градове.

Ние ще създадем нашата красива, нетленна Русия, както строим кораби, университети, междупланетни селища и цветущи градове, вглеждайки се в чертежите, по които Господ е построил своето небесно Царство, призовавайки ни в него, обременени от земни писания, осакатени от войни и пороци, само че носещи в себе си облика на Създателя, облика на неговото чудотворно Царство.

Членовете на “Изборски клуб”, създателите на придвижването „ Руска фантазия “, потеглят на странствуване от Псков до Петербург, Твер, на юг до Рязан, Краснодар, Новочеркаск, Ростов, Симферопол, Севастопол - до този воюващ град, където корабната стомана мирише на шлака и барут. И там, в този прелестен град-победител, от амвона на съветската популярност ще провъзгласим нашето придвижване – Движението на съветската фантазия, придвижването на неизбежната съветска победа.

Псково-Печорският манастир, неговият настоятел митрополит Тихон ни изпрати с камбани и прощални думи. Владиката Тихон изнесе възхитителна тирада, като че ли ни изпращаше не просто на странствуване, а на боен поход. И ние, поръсени със светена вода, целувайки светия кръст, тръгнахме по безкрайните съветски пътища, където би трябвало да изтъркаме не един чифт обувки.

Псковско-Печорският манастир е възхитително създание на съветския талант, цитадела с бойници и кули, храмове с чудотворни икони, с пещери, където почива прахът на съветските праведници. Манастирът се намира на самата граница с Естония. Танкистите на НАТО от другата страна на естонската граница чуват звъна на камбаните, а монасите чуват тракането на веригите на НАТО. Псковска въздушно-десантна дивизия се бие в Украйна. Псковската бригада на специфичните елементи се бие край Харков и Одеса. И ние, тръгвайки по пътя, носим със себе си войнствения величествен дух на пограничния съветски манастир, защитаващ Родината от мрака.

В Санкт Петербург ни одобри Балтийски цех, великански, кънтящ метал, съскащ огън, бляскав от електричество, завод, в който се строят мощни ледоразбивачи. Потопихме се навътре в тази гърмяща маса, преместихме се измежду нейното ехтящо желязо, слязохме в машинното поделение с мощни турбини, докоснахме с длани преградите на нуклеарния отсек, където е прикрит скъпоценният реактор, а горивото към този момент е заредено.Стояхме на рульовата рубка, където през стъклото се виждат превъзходният Петербург, златният купол на Исакиевския събор, снежнобелите колонади на дворците.

Ледоразбивачът се строи в самия център на Санкт Петербург, изниква пред очите ни, като градски блок. В неговите могъщи структури мистериозно участват изящната хубост на Зимния замък, завладяващият напредък на Адмиралтейството, коронованият ездач на бронзов кон.

Говорихме пред технократите, пред светлата, язвителна, разчувствана, сензитивна към всяка неистина университетска юноша. Общувахме с шефове, служители, мислители и поети. Сред хората се настани нова страшна централизация. По-малко лековерие, пристрастеност към развлечение, блян към комфорт - предусещане за сложни времена. Уловихме по какъв начин този страховит триумфален код светва в душите на хората. Как хората се скупчват по-близо един до различен, усетили своята съветска общественост.

Общественият живот, който до неотдавна изглеждаше толкоз цветен, безреден, цялостен с доста вярвания, остатъци, прищявки, през днешния ден този публичен живот е банален, в него се обрисуват твърди очертания, появяват се координати, които дефинират същността на човек, обществени групи, цели имения и способи. Има мощен масив от патриотично настроени хора - служащи и създатели. Прослойка от несериозни, леки, аполитични хора, за които персоналното благоденствие засенчва благополучието на Родината, се стопява. Прояви се корозивна, раздразнена каста от нихилисти и протестанти, които не одобряват новата съветска страна, която стои измежду военни паники. Много от тези нихилисти и функционери излетяха като ято уплашени шумни птици и избягаха в непознати земи. Техните освирквания и викове, клеветящи Родината, се сливат с плача на американските “Джавелин” и тътена на турските “Байрактари”.

В нашата поклонническа група измежду проповедници и мечтатели, с изключение на добре познати определени, които се бият в телевизионните дискусионни излъчвания или седят в стените на Държавната дума, има наши братя от доста съветски земи, които в речите си описват на хората за невероятни инициативи, планове, които съветската земя дава плодове през днешния ден. И доста създатели и мечтатели трансформират най-съкровената си фантазия в деяние. Това дело може да бъде дребен куклен кръжок, където децата основават невероятни платнени кукли от части парцали. Или това дело може да бъде основаването на квантов компютър, основан на невиждани физически правила. Това може да бъде опазването на популацията на щъркела или опазването на културното завещание на дребен град. Има доста такива планове, те порастват - тъкмо там, в градинското легло или летят на орбитални станции.

Руската фантазия не е откритие на книжниците, не е развлечение на диванните умници. Руската фантазия е оръжие на бойното поле. Защото на полетата на Украйна се бият освен бойци от воюващи армии, освен оръжия, които се унищожават взаимно, освен военни и пропагандни стратези. На тези бойни полета смисли, дълбоки кодове, мистериозни сили се събират в яростна борба. И ориста на тази невидима за света борба дефинира бъдещето на човечеството: ще бъде ли построено по черните мостри на международния фашизъм или ще бъде осветено от божествената светлина на Руската фантазия.

Нашето пътешестване продължава. Ще се забележим в Севастопол на хълма Малахов и Сапун планина, в Храма на четиримата адмирали.

Влакът, с който потеглихме, е бронираният трен на Руската фантазия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР